Nebojte se hlásit na seniornější pozice, radí IT pracovní portál

Mujbiz.cz , 15. December 2021 12:27 0 komentářů
Rubriky: Rady, Kariéra
Nebojte se hlásit na seniornější pozice, radí IT pracovní portál

Senior v IT. To zní docela dobře. Je to pozice, na kterou se asi těší většina začínajících IT profesionálů. Vždyť „Senior“ je i nejhledanější úrovní na pracovním portálu No Fluff Jobs. Jak určíme, kdo je senior? A kdo by se na seniorní pozice měl hlásit?

Opravdu záleží na věku? Samozřejmě, že ne. Stále panuje přesvědčení, že po deseti letech člověk získá titul seniora. To je ale přístup, který zkrátka nedává téměř žádný smysl. Proč?

Dva různí uchazeči o povýšení

Představte si dva lidi, kteří ve stejné firmě pracují deset let. Jeden pracuje na více projektech zároveň, vzdělává se a v pracovním nasazení je aktivní. Druhý také pracuje na více projektech, které jsou si ale velmi podobné, je svědomitý, práci odvádí dobrou, ale provádí ji mechanicky a o seberozvoj nemá zájem. Měli by oba být povýšení na seniorní pozici, protože oba mají deset let praxe? U druhé osoby bychom asi zaváhali.

Jak a kdy zažádat?

Jak se tedy k povýšení dostat? Měli byste jít za nadřízeným a říct mu, že si myslíte, že už jste odpracovali dost let a zasloužíte si to? A kdy je ten správný čas? Po pěti, sedmi nebo devíti letech? Upřímně, na toto neexistuje správná odpověď. K výkonu seniornějších pozic potřebují uchazeči technické dovednosti, praktickou zkušenost, ale i soft skills a manažerské dovednosti. Se senioritou přichází i nutnost rozhodovat a nést odpovědnost nejen za svá rozhodnutí, ale i za tým. Záleží tedy na každém jednotlivci, aby si udělal vlastní vnitřní audit a řekl si, zda na ono povýšení má dostatek schopností. Samozřejmě záleží i na firmě samotné a jejích potřebách.

Zkuste i další možnosti, ale…

Pracovní portál No Fluff Jobs radí, aby si každý před aktivním hledáním práce dobře uvědomil a zhodnotil své možnosti, preference a veškeré své schopnosti, nejen ty programovací. Pokud jste teď na úrovni „mid“, ale upřímně věříte, že k práci na pozici „senior“ máte vše potřebné, pak se hlaste i na pozice s tímto popiskem. Pokud jste na úrovni „senior“, zkuste nabídky do expertních rolí. Jste-li junior s praxí a zkušenostmi, zkuste mířit o příčku výše a hlaste se na pozice mid. Ale pozor, seniorita není navždy. Pochopitelně pokud změníte obor nebo začnete pracovat v jiném programovacím jazyce, seniornější úroveň vám pravděpodobně nezůstane. Navštivte No Fluff Jobs, kde se v každém inzerátu dozvíte vše, co potřebujete o pracovní pozici vědět, a to včetně nabízené mzdy.


Komentáře