Vláda asi odmítne snahu TOP 09 o zúžení evidence tržeb

ČTK, 22. May 2016 00:00 0 komentářů
Vláda asi odmítne snahu TOP 09 o zúžení evidence tržeb

Vynětí podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun z elektronické evidence tržeb by zhatilo některé cíle této povinnosti. S tímto argumentem vláda v pondělí patrně odmítne návrh opoziční TOP 09, podle kterého by evidence tržeb dopadla jen na plátce daně z přidané hodnoty.

Úprava TOP 09 podle podkladů pro ministry odporuje smyslu zákona, který zavede novou povinnost pro první skupiny podnikatelů od prosince. "Mohla by vést k prohloubení konkurenční výhody těch daňových subjektů, které záměrně vykazují nižší tržby proto, aby nepřekročily rozhodnou hranici pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty," stojí v dokumentu.

Pokud by zákonodárci opoziční předlohu schválili, nedosáhlo by se podle materiálu pro vládu narovnání tržního prostředí a omezení šedé ekonomiky. Otevřel by se také prostor pro obcházení evidenční povinnosti umělým dělením podnikatelské činnosti jednoho podnikatele na více subjektů tak, aby se žádný z nich nestal plátcem daně z přidané hodnoty, píše se v něm.

Povinnost evidence tržeb zahrne nejprve hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Pak se mají postupně přidávat další podnikatelské obory.

Novinka spočívá v tom, že podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku.

Předkladatelé novely z řad poslanců TOP 09 v důvodové zprávě uvádějí, že její celkový dopad na veřejné rozpočty nebude záporný. Případnou ztrátu z výběru daně prý vyrovná skutečnost, že se nebudou uzavírat provozovny a neutlumí se drobná podnikatelská aktivita.

Pro drobné podnikatele ve službách bude evidence tržeb podle TOP 09 likvidační. Půjde podle strany třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.


Komentáře