V roce 2018 zpomalí růst mezd, lidí bude málo

Mujbiz.cz , 05. January 2018 13:14 0 komentářů
V roce 2018 zpomalí růst mezd, lidí bude málo

Rok 2018 bude ve znamení investic do loajality zaměstnanců. Firmy se chtějí zaměřit zejména na nabídku lákavých benefitů a talent management. Mzdy sice napříč celou ČR rovněž porostou, nepůjde však již o skokové posuny, ale spíš o vyrovnávání ohodnocení mezi jednotlivými zaměstnavateli. Vyplývá to ze šetření Grafton Recruitment mezi vybranými zaměstnavateli ze 14 regionů České republiky.

V roce 2017 byl pracovní trh výrazně ovlivněn velice nízkou nezaměstnaností a tato situace se odrážela i do dalších trendů. Zaměstnanci si mohli vybírat z většího množství nabídek, na zaměstnavatele tak vznikal tlak přizpůsobit se nové situaci a být pro uchazeče zajímavější. Docházelo k růstu mezd napříč všemi obory, větší pozornosti se těšil i systém benefitů, které zaměstnavatelé nabízejí. Protože došlo k poklesu zájmu místních uchazečů o zaměstnání, celá řada firem se začala orientovat na zahraniční pracovníky.

Rok 2018 nebude v celé řadě aspektů jiný, z šetření Grafton Recruitment však vyplynulo, že se dá očekávat vyšší zájem kandidátů o pohovor. V řadě případů však půjde především o to, zjistit svou cenu na trhu práce. „Z tohoto důvodu se dá předpokládat snaha zaměstnavatelů srovnat mzdy s konkurencí v daném regionu a více investovat do loajality zaměstnanců,“ okomentovala Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment s tím, že mzdy již ve většině regionů neporostou skokově, jak tomu bylo v roce 2017. Výjimku by mohlo tvořit Českobudějovicko, kde dnes zaměstnavatelé bojují s rostoucím trendem dojíždění Čechů do sousedního Rakouska či Německa. „I vzdálenost 100 km se Jihočechům vyplatí kvůli vyšší mzdě za hranicemi překonat,“ sdělila Jitka Součková.

Největší nedostatek lidí je setrvale ve výrobě a v IT. Některé regiony, například Olomoucko a Královéhradecko, očekávají v těchto segmentech dokonce další růst volných pozic, a to na úrovni 10 %. „Jisté řešení přináší možnost náboru pracovníků ze zahraničí, což však s sebou nese náročnější proces náboru, administrativní zátěž či nutnost zvládání jazykově-kulturních odlišností. Očekávat se dá ovšem i přetahovaní lidí od konkurence, které bylo běžné již v roce 2017,“ vysvětlila Jitka Součková. Nejvíce na trhu chybí operátoři výroby, svářeči, seřizovači, obráběči, konstruktéři, elektromechanici a elektroinženýři. V informačních technologiích především programátoři. Na opačné straně spektra pak stojí administrativní pozice, které lze obsadit bez větších problémů ve všech regionech ČR.

S ohledem na situaci na pracovním trhu budou zaměstnavatelé zvažovat i přesuny svých projektů mezi různými regiony. A to nejen v rámci ČR, ale i do zahraničních lokalit, aby se nábor nových zaměstnanců usnadnil. Česká republika i nadále zůstane zajímavou zemí pro zahraniční investory, nicméně už ne primárně z důvodu ceny pracovní síly, ale kvůli kvalitě, kterou zde mohou získat. Odchod některých firem by pak paradoxně mohl pomoci ostatním zaměstnavatelům, protože by uvolnil určitou pracovní sílu.

Aktuální statistiky ukazují, že na jednoho uchazeče připadají zhruba 3 volná pracovní místa. „Pokud bychom však počítali i skupinu dlouhodobě nezaměstnaných, byl by poměr o něco málo jiný. Nicméně v tomto případě se často jedná o osoby, které o zaměstnání ani nemají zájem,“ říká Jitka Součková. Firmy si tedy zaměstnance začínají skutečně hýčkat, dobrým dokladem je nedávno inzerovaná pracovní pozice samostatné účetní s nabídkou služebního automobilu i pro soukromé účely, tedy benefitem dříve běžně dostupným pouze top managementu.

Závěry šetření Grafton Recruitment se pak v jednotlivých regionech shodují na jednom: rok 2018 bude pro zaměstnavatele složitější, protože zaměstnanci si uvědomili svou nenahraditelnou pozici, a zároveň klesá počet absolventů, kteří hledají práci. Uchazečům o zaměstnání však nový rok přinese pestrou nabídku pozic, zajímavé mzdy i benefity. Pokud firmy navíc začnou lépe pracovat s nabídkou zkrácených úvazků, budou z toho profitovat všichni – zaměstnanci i zaměstnavatelé.


Komentáře