V ČR je přes čtyři sta minipivovarů. Jaký druh piva se vyrábí nejčastěji?

Mujbiz.cz , 09. October 2018 06:00 0 komentářů
V ČR je přes čtyři sta minipivovarů. Jaký druh piva se vyrábí nejčastěji?

Popularita minipivovarů je v České republice velmi vysoko a nevypadá to, že by měla v budoucích letech klesnout. Naopak – bude-li trend pokračovat, brzy jich počet překročí magickou hranici pěti set. V roce 2017 jich přibylo 50 a v současné době je jich více než 400. Průměrně tak v naší zemi vzniká jeden minipivovar týdně.

Pivovarníci volají po zjednodušení administrativy

Českomoravský svaz minipivovarů uvedl, že výroba piva v minipivovarech tvoří přibližně 2 % z celkového výstavu na českém trhu. Velkým přáním pivovarníků je zjednodušení administrativy – zejména pak možnost platby spotřební daně paušálně po měsíci a zrušení povinnosti každoročního prokazování ekonomické stability.

Pracovník minipivovaru se administrativním záležitostem věnuje přes 40 dní ročně a změna legislativy by proto byla velmi vítaná. V roce 2017 minipivovary odvedly na spotřební dani téměř 58 milionů korun.

Minipivovary rády experimentují

Jaké pivo plní pivní tanky nejčastěji? V loňském roce to byly především svrchně kvašená piva typu Ale. Pivovarníci si oblíbili zejména druhy American Pale Ale a Indian Pale Ale. Desítky minipivovarů zase nepoužívají typické cylindrokónické tanky – místo nich pivo dozrává v sudech po koňaku či jiném alkoholu. Dalším trendem jsou sour beer – kyselá piva. A samozřejmě se stále vaří „klasika“ - ve většině minipivovarů nachází využití především ležácké tanky.

Z minipivovaru pivovarem

Dle zákona může minipivovar vyrobit maximálně 10 tisíc hektolitrů piva. V případě větší produkce již nemůže používat označení minipivovar a stává se z něj klasický pivovar. Jedním z podniků, které zaznamenaly velmi rychlý růst, je například pivovar Koníček z Vojkovic.

Popularita minipivovarů však není doménou České republiky. Přibývá jich také v dalších evropských zemích i ve světě. V budoucnu by jich mělo přibývat ještě více než doposud.


Komentáře