Trh technického spotřebního zboží v ČR rostl o 8 %

Mujbiz.cz , 16. August 2018 09:00 0 komentářů
Trh technického spotřebního zboží v ČR rostl o 8 %

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice ve druhém čtvrtletí roku 2018 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst na úrovni téměř 8 procent. Na pozitivním vývoji se podílely zejména sektory telekomunikací (TC), velkých domácích spotřebičů (MDA) a spotřební elektroniky (CE).

Spotřební elektronika

Kategorie TV přijímačů a set-top boxů zaznamenala výrazný růst poptávky i tržeb v důsledku postupného přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2.

Dvouciferným růstem pokračovaly prodeje přenosných dokovacích reproduktorů s Bluetooth připojením a poptávka také meziročně rostla ve většině ostatních sledovaných audio kategorií.

Tržby v kategorii kamkordérů zaznamenaly meziroční pokles, současně dále klesala i jejich průměrná cena.

Foto trh

Rostoucí poptávka byla zaznamenána po systémových kompaktech s Full-frame snímačem. Naopak negativní vývoj byl zaregistrován u zrcadlovek.

Velké domácí spotřebiče

Celkový trh velkých domácích spotřebičů pokračuje v solidním nárůstu.

Nejdynamičtější kategorií jsou stále sušičky prádla, a dvouciferné meziroční navýšení prodejů zaznamenaly také chladničky a mrazničky.

Mírný pokles obratu v řádu jednotek procent vidíme u varných desek a vestavných trub.

Malé domácí spotřebiče

U malých domácích spotřebičů byl zaznamenán solidní růst celkového trhu.

U kategorií kávovarů a zubní hygieny byl zaznamenán rostoucí hodnotový vývoj a také vyšší ochota spotřebitelů investovat do produktů s vyšší průměrnou cenou.

Došlo k viditelnému poklesu trhu u odšťavňovačů a kuchyňských robotů/mixérů.

Informační technologie

Meziroční růst byl zaregistrován u počítačů (stolních i přenosných) a monitorů. Došlo také k dvoucifernému nárůstu segmentu 14 palcových přenosných počítačů.

Naopak pokračuje pokles kategorie tabletů.

Telekomunikace

Rostla průměrná cena chytrého telefonu a také byl zaznamenán pozitivní vývoj nositelné elektroniky.

Jako negativní trend se jeví klesající poptávka po klasických telefonech.

Kancelářská technika

Došlo k mírnému meziročnímu růstu průměrné ceny u segmentu pokročilých (advanced) laserových multifunkcí, který doprovázel také stabilní vývoj prodané hodnoty.

Objem i hodnota prodejů meziročně klesaly téměř ve všech sledovaných segmentech inkoustových i laserových tiskových zařízení.


Komentáře