Projektory pro firmy či konference: doporučené parametry i konkrétní typy

Mujbiz.cz , 03. February 2023 16:00 0 komentářů
Rubriky: Tech
Projektory pro firmy či konference: doporučené parametry i konkrétní typy

Projektory jsou dnes nepostradatelným nástrojem pro nejrůznější typy prezentací, bez kterých se v dnešní době neobejde většina firem či institucí. Abyste pro svou kancelář, „zasedačku“ či konferenční místnost vybrali ten nejvhodnější model, je nutné se zaměřit na několik klíčových parametrů. Jas, rozlišení, kontrast – vše hraje svou roli, stejně jako to, jak často či za jakých světelných podmínek budete projektor používat a jaké jsou vaše osobní preference.

Technologie projekce

Pro použití ve firmách, na konferencích a školeních je nejvhodnější projektor s technologií DLP (Digital Light Processing) nebo LCD (Liquid Crystal Display).

DLP projektory nabízejí vysoký kontrast a rychlou odezvu, obraz je tedy plynulý a nezasekává se. Nevýhodou může být duhový efekt, který ale většina lidí nevnímá. LCD projektory jsou vhodné především na prezentace s textem a tabulkami, protože obraz neovlivňují vibrace a nehrozí ani vznik duhového efektu.

Hlavní parametry kancelářských projektorů

Světelný tok projektoru se uvádí v lumenech – počet těchto jednotek nás v podstatě informuje o tom, jak silné světlo dokáže přístroj vyvinout a určuje, jak světlý bude obraz. Pro kancelářské a konferenční místnosti se doporučuje zařízení se světelným tokem alespoň 2000 lumenů. Vždy je však lepší vybírat vyšší hodnoty (nad 3000 lumenů), které zaručují dobrou viditelnost obrazu i ve světlejších místnostech.

Rozlišení určuje, jak detailní obraz bude. U kancelářských projektorů není nutné Full HD rozlišení, přesto se doporučuje alespoň 1 280 × 800 pixelů. Ani na kontrast se v tomto případě neklade důraz jako u filmových projektorů. Pokud hledáte cenově dostupnější řešení, postačujícím kompromisem mohou být projektory s rozlišením WXGA.

Užitečné funkce kancelářských projektorů:

  • Integrovaná baterie umožní provoz i v prostorách bez zásuvky.
  • Korekce lichoběžníkového zkreslení vyrovnává obraz při promítání ze strany.
  • USB port umožňuje přehrávat prezentace i bez notebooku a hodí se i funkce ## wi-fi připojení.
  • Vestavěný reproduktor bývá pro prezentace většinou dostačující, externí není potřeba.
  • Dálkové ovládání a zoom přispívají k nerušenému průběhu projekce.

Projektor levně? Možná rozhodne lampa

Při nákupu projektoru je dobré brát v potaz i typ zdrojů světla, tedy lamp, a jejich životnost. Hlavní typy lamp jsou dva: Klasické žárovky vyjdou levněji, ale jejich životnost je nižší a budete je tedy častěji vyměňovat. LED diody jsou dražší, ale mají delší životnost a také snižují spotřebu energie.

Životnost lampy se udává v hodinách a může se pohybovat od několika tisíc hodin až po několik desítek tisíc, které už vydrží pěknou řádku let. Vzhledem k relativně častému používání firemních projektorů se doporučuje zvolit projektor s životností lampy alespoň 10 000 hodin.

Z dlouhodobého hlediska může být i dražší projektor s LED diodami ve výsledku výhodnější, a to právě díky nižší spotřebě energie a delší životnosti lampy.

Tipy na projektory vhodné pro firemní účely:

  • Epson EB-992F se světelným tokem 4000 ANSI lumenů
  • Optoma HD146X (3600 ANSI lm)
  • ViewSonic PA503X (3600 ANSI lm)
  • BenQ TK800M (3000 ANSI lm)
  • Acer P5330W (4500 ANSI lm)

Všechny tyto projektory nabízejí vysokou kvalitu obrazu, široký pozorovací úhel a dostatečný světelný výkon i rozlišení. Vždy je ale dobré si specifikace jednotlivých modelů podrobně prostudovat, stejně jako uživatelské recenze, jen tak máte šanci zvolit typ nejvhodnější pro vaše potřeby.


Komentáře