Prodej malých domácích spotřebičů vzrostl meziročně o 12 %

Mujbiz.cz , 14. August 2017 16:35 0 komentářů
Prodej malých domácích spotřebičů vzrostl meziročně o 12 %

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal podle GFK v České republice za druhé čtvrtletí roku 2017 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku mírný růst na úrovni jednoho procenta. Pozitivní vývoj byl tažen zejména sektorem malých domácích spotřebičů, který meziročně zaznamenal růst o více jak 12 procent. Na kladném vývoji se také podílely sektory velkých domácích spotřebičů a kancelářské a výpočetní techniky.

Spotřební elektronika

V kategorii TV přijímačů zaznamenal pozitivní vývoj pouze segment největších úhlopříček, díky tomu meziročně rostla také průměrná cena TV. Dynamický meziroční nárůst prodejů také pokračoval ve většině audio kategorií, kde tahouny růstu byly domácí audiosystémy s připojením, multiroom systémy a Bluetooth náhlavní soupravy. Trh televizorů však meziročně klesl v objemu s výjimkou největších úhlopříček. Také prodeje set top boxů a videopřehrávačů/rekordérů pokračovaly v dvouciferných meziročních propadech.

Foto trh

Ve druhém čtvrtletí 2017 narostla poptávka po kompaktních fotoaparátech s výměnným objektivem a také se zvedla průměrná cena fotoaparátů. Negativní vývoj zaznamenaly kompakty s pevným objektivem.

Velké domácí spotřebiče

Trh velkých domácích spotřebičů vykazuje dvouciferný nárůst tažený především rychlým růstem sušiček prádla. Další produktovou skupinou s dvouciferným přírůstkem jsou vestavné varné desky a také segment vestavných trub. Rostou však i všechny ostatní skupiny domácích spotřebičů mimo mrazáků a praček. S mírným poklesem se setkal trh praček, kde se naopak stále větší oblibě těší kombinace pračky se sušičkou.

Malé domácí spotřebiče

Trh malých domácích spotřebičů pokračuje dvojciferným růstem v hodnotě i v prodaných kusech s mírně klesající průměrnou cenou. Vysavače zaujímají ze sledovaných produktových skupin v hodnotě největší podíl, následovány jsou kuchyňskými roboty a mixéry a v podílu rostoucími kávovary. Pokles prodejů oproti přecházejícímu roku byl zaznamenán u jediné ze sledovaných produktových skupin sektoru malých domácích spotřebičů, a to u odšťavňovačů.

Informační technologie

Pozitivně se vyvíjela ultratenká zařízení v rámci přenosných počítačů. Také pokračoval růst herních zařízení v kategorii stolních a přenosných počítačů. Stolní a přenosné počítače se dostaly do meziročního poklesu objemu. Dvouciferný pokles dokonce zaznamenala kategorie tabletů.

Telekomunikace

Sektor telekomunikace zaznamenal pozitivní vývoj u Phabletů. Ve druhém kvartálu 2017 se také dále zvyšovala poptávka po chytrých telefonech obsahující čtečku otisku prstů. Naopak prodej klasických mobilních telefonů se dostal do červených čísel.

Kancelářská technika

Dvouciferný růst prodejů byl zaznamenán u kategorie samostatných tiskáren. Pozitivně se také vyvíjela většina segmentů multifunkčních zařízení. Průměrná cena tiskáren však meziročně spíše stagnovala, v případě multifunkčních zařízení klesala vlivem cenové eroze.


Komentáře