Proč je důležité sledovat zápisy v insolvenčním rejstříku?

Mujbiz.cz , 21. April 2017 16:33 0 komentářů
Rubriky: Právo, Rady, Podnikání
Proč je důležité sledovat zápisy v insolvenčním rejstříku?

Insolvenční rejstřík je veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje o subjektech, které procházejí insolvenčním řízením. Do tohoto rejstříku je zapsán subjekt, proti kterému je podán návrh na zahájení insolvenčního řízení. Pokud se takový subjekt, např. zákazník, dostane do insolvenčního rejstříku, stává se rizikovým pro uzavírání dalších obchodních vztahů.

Insolvenční rejstřík je informačním systémem veřejné správy, jehož správcem je Ministerstvo spravedlnosti ČR. Jeho základní úlohou je zajistit maximální míru publicity o insolvenčních řízeních a umožnit sledování jejich průběhu. Prostřednictvím insolvenčního rejstříku jsou zveřejňována rozhodnutí insolvenčního soudu vydaná v insolvenčním řízení a v incidenčních sporech, podání, která se vkládají do soudního spisu a další informace, pokud tak stanoví insolvenční zákon nebo o tom rozhodne insolvenční soud.

Kromě informační funkce má insolvenční rejstřík zásadní význam při doručování písemností, je totiž nástrojem pro doručování většiny soudních rozhodnutí a jiných písemností. Každý tak může mít přehled o insolvenčních řízeních, která se v České republice vedou.

Právnické i fyzické osoby, ať již podnikající či nepodnikající, se mohou dostat do situace, kdy nejsou schopny plnit své závazky. Insolvenční zákon, který byl v letošním roce novelizován, přispívá ke zrychlení řešení krize dlužníka, resp. k možnosti narovnání vztahů mezi dlužníkem a jeho věřiteli dle jasných pravidel.

Sledování insolvenčního rejstříku se v současné době bohužel stává nezbytnou součástí života každého podnikatele. Jen díky insolvenčnímu rejstříku se totiž může podnikatel dozvědět, zda s jeho dlužníkem bylo zahájeno insolvenční řízení. Pokud se tak stalo, a podnikatel chce uplatnit vůči dlužníkovi své pohledávky, je třeba se v zákonné lhůtě k těmto pohledávkám přihlásit u příslušného insolvenčního soudu.

Insolvenční řízení může být zahájeno nejen s právnickou osobou (firmou), ale také s fyzickou osobou, které může soud povolit tzv. oddlužení nebo na ni vyhlásit konkurz. I k pohledávkám vůči fyzickým osobám je nutné se přihlásit, navíc poskytnutí např. spotřebitelského úvěru takové osobě by bylo více než rizikové. Proto je nutné v insolvenčním rejstříku sledovat zápisy i u fyzických osob.


Komentáře