Proč byste měli mít přehled o programech ve svém počítači

Mujbiz.cz , 11. August 2017 08:49 0 komentářů
Rubriky: Tech, Právo, Rady, Podnikání
Proč byste měli mít přehled o programech ve svém počítači

Dokázali byste vyjmenovat všechny programy, které máte nainstalované v počítači? Je to málo pravděpodobné. Bez ohledu na to, zda se jedná o běžné domácí uživatele, nebo velké firmy, se odborníci shodují: bez důkladného softwarového auditu se takový přehled získat nepodaří.

„Přitom je to snadná cesta, jak ušetřit peníze za zbytečné licence, nebo dokonce za pokuty, a také tím zrychlit chod svého přístroje,“ upozorňuje Jan Tauš, který se touto problematikou zabývá ve společnosti MyCom Solutions. „A navíc tím můžete zlepšit jeho zabezpečení,“ dodává.

Nemáme čas? Nesmysl

Na to nemáme čas, říkají podle Tauše často hlavně šéfové menších firem, když zdůvodňují, proč si neudělají pořádek v softwarovém vybavení. „Jenže to je nesmysl. Zjistit, co má firma ve svých počítačích, kolik má k programům licencí, zkrátka udělat softwarový audit, to je v menších firmách záležitost na půl dne,“ vyvrací rozšířený názor Jan Tauš z MyCom Solutions. „Taková revize ani nijak nenaruší práci ve firmě, protože prohlídka jednotlivého počítače trvá maximálně několik minut. Její přínos naopak může být značný,“ dodává.

Přínosem Tauš myslí například ušetřené peníze za zbytečně nakupované lince, nebo za prodlužování licencí k nepoužívaným programům. Pokud si firma zároveň stanoví, nebo nechá stanovit pravidla k tomu, co na firemních počítačích může být naistalováno, přinese jí to užitek hned dvojí: má jistotu, že nedostane pokutu za nelegální instalaci software některým ze zaměstnanců, zvýší se její bezpečnost proti zavlečení infikovaného programu či aplikace do jejího systému.

„Tohle se týká především malých, nebo i středních firem, ty velké mají své kvalifikované IT oddělení, které nad vybavením počítačů bdí průběžně. Úspory, o kterých mluvím, jsou zároveň nejpřínosnější právě v takových firmách. Jejich cash-flow nemívá moc rezerv, a tak se jim opravdu hodí každá ušetřená koruna,“ připomíná specialista MyComu další pohled na věc.

Nový hardware to nevyřeší

Dalším bonusem může být i to, že zaměstnanci budou spokojenější, když jejich počítače budou fungovat rychleji. A nebudou také tlačit na majitele firmy, aby jim koupil nový hardware, protože ten současný je už tak pomalý, že „se na něm už nedá pracovat“. „Nic z toho si většinou šéfové neuvědomují. Obvykle proto, že toho o IT moc nevědí,“ dodává Jan Tauš.

Na kontrolu firemního softwaru je podle něj lepší si najmout kvalifikovaného člověka, než je provádět vlastními silami. „V malé firmě trvá celá kontrola maximálně jeden den, takže její cena není nijak horentní. Výsledkem je nejen samotný přehled o softwaru, ale také o stavu licencí, o dokladech o jejich zakoupení, zkrátka máte pořádek,“ uzavírá Tauš.

Šéf může jít sedět

„Kontrola softwarového vybavení je důležitá pro všechny firmy, ale především pro ty, které nemají pevná pravidla zakazující individuální instalování programů na počítače zaměstnanců. V nich může nejsnadněji dojít k tomu, že někdo bude používat nelegální software. Pokuta pro firmu v takovém případě může dosáhnout až dvou milionů korun a propadnutí věci. Při škodě větší než 200 tisíc korun pak může dojít i na odnětí svobody s horní sazbou dva roky," upozorňuje mediální zástupce protipirátské aliance BSA Jan Hlaváč. Trestní odpovědnost se přitom vždy vztahuje na firmu, nikoli na zaměstnance.

„Podle našich průzkumů bylo v loňském roce stále ještě 33 procent programů v Česku užívaných nelegálně. I když je to méně, než je světový průměr (39%) a výrazně méně než průměr ve střední a východní Evropě (58%), je pravděpodobnost instalace nelegálního software vysoká," doplňuje Hlaváč.


Komentáře