Příjmy a výdaje českých domácností v 1. čtvrtletí 2017

Mujbiz.cz , 24. August 2017 07:00 0 komentářů
Příjmy a výdaje českých domácností v 1. čtvrtletí 2017

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí 2017 zvýšila dynamiku hospodářského růstu, který svým tempem převýšil průměr Evropské unie. Silnější ekonomická výkonnost byla znatelná zejména ve srovnání s druhou polovinou roku 2016, kdy došlo k mírnému zpomalení růstu národního hospodářství. Zlepšování celkové ekonomické situace se pozitivně projevilo na příjmové situaci domácností a jejich výdajích. Co vyplynulo z podrobnějšího rozboru příjmů a výdajů domácností zveřejněného MPSV?

Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil ve stálých cenách o 3,0 % a ve srovnání se 4. čtvrtletím 2016 došlo k růstu o 1,5 %. Vývoj tohoto ukazatele příznivě ovlivnila taktéž domácí spotřeba. Výdaje na konečnou spotřebu v sektoru domácností vzrostly meziročně reálně o 2,8 % a významně se podílely na růstu HDP. Důvodem byl mimo jiné nadále příznivý vývoj na trhu práce a vysoký růst reálných mezd. Zrychlení české ekonomiky podporoval také výsledek bilance zahraničního obchodu a na nabídkové straně zpracovatelský průmysl, který vzrostl o 7,2 %.

Hrubý disponibilní důchod sektoru domácností (na makroúrovni statistiky národních účtů) vzrostl nominálně o 4,4 % na 598,9 mld. Kč, což při zohlednění cenové inflace znamenalo jeho reálné navýšení o 2,0 %, hlavní příčinou byl na straně příjmů meziroční nárůst náhrad zaměstnancům.

Největším zdrojem peněžních příjmů domácností byly mzdy; průměrná nominální měsíční mzda v národním hospodářství (na přepočtené počty zaměstnanců) dosáhla úrovně 27 889 Kč. Zatímco v 1. čtvrtletí 2016 došlo k jejímu nárůstu o 3,8 %, meziroční dynamika růstu průměrné mzdy v 1. čtvrtletí letošního roku činila 5,3 %, jednalo se tak o největší zvýšení průměrné mzdy od roku 2008; po zohlednění nárůstu cenové inflace došlo k posílení její reálné úrovně o 2,8 %,

Příjmy domácností sociálního charakteru – druhé nejvýznamnější složky úhrnných příjmů domácností – byly o 6,4 mld. Kč (5,3 %) vyšší než v 1. čtvrtletí 2016; nižší byl objem příjmů občanů z dávek v hmotné nouzi, státní sociální podpory a z podpory v nezaměstnanosti; příjmy občanů z ostatních druhů sociálních dávek se zvýšily.

Průměrná výše (samostatně vypláceného) starobního důchodu vzrostla meziročně o 3,3 % na 11 807 Kč, v reálném vyjádření se zvýšila o 1,0 % (při použití indexu životních nákladů domácností důchodců).

Úhrnná meziroční míra cenové inflace činila v lednu – březnu tohoto roku 2,4 % (před rokem 0,5 %); hlavní příčinou vyššího cenového růstu než loni bylo výrazné zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů a nadále pokračující meziroční zvyšování cen v oddíle doprava, které začalo již v polovině předchozího roku; proinflačně působil v prvním čtvrtletí také růst cen stravovacích služeb v oddíle stravování a ubytování.

Stav bankovních půjček se oproti minulému roku zvýšil (o 8,2 %) a k 31. březnu 2017 činil 1 441,2 mld. Kč; rozhodující díl přírůstku nadále tvořily úvěry na bydlení, které meziročně vzrostly o 9,4 %.

Celkový objem bankovních úspor dosáhl podle dostupných údajů ČNB na konci prvního čtvrtletí t. r. 2 265,8 mld. Kč, kdy došlo k meziročnímu nárůstu o 9,6 %; domácnosti posílily zejména netermínovaná depozita při dalším výrazném propadu termínovaných vkladů.


Komentáře