Podnikové služby v Praze rostly o pětinu a do konce roku naberou dalších 5000 lidí

Mujbiz.cz , 19. October 2018 06:00 0 komentářů
Podnikové služby v Praze rostly o pětinu a do konce roku naberou dalších 5000 lidí

Obor podnikových služeb v Praze meziročně vzrostl o 20 % a stejný růst se očekává i v příštím roce. Pražská centra služeb aktuálně zaměstnávají již 50 000 expertů a do konce roku 2018 plánují nábor dalších 5 000 lidí. Částečně půjde o pracovníky ze zahraničí, které obor láká s pomocí hned několika projektů. V Německu a Anglii oslovuje uchazeče prostřednictvím projektu Czech Your Talent, ve Francii s pomocí programu Czech Emploi. Investory se do Prahy daří lákat i přes vyšší náklady oproti zbytku ČR, a to zejména díky výborné infrastruktuře, dostupnosti moderních kanceláří, množství vysokých škol a vysoké kvalitě života. Vyplývá to z průzkumu asociace ABSL.

„Praha je pro mezinárodní centra podnikových služeb ideální destinací. Nabízí jak výborné dopravní spojení do všech končin světa, tak i kvalitní infrastrukturu a vysokou kvalitu života. Kromě samotných investorů dokáže přilákat i řadu odborníků, a to nejen z nejrůznějších koutů České republiky, ale i ze zahraničí,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL s tím, že v uplynulém roce v Praze otevřela své provozy desítka nových investorů z oboru podnikových služeb. Prahu volí i přes vyšší náklady oproti zbytku ČR. Například ve srovnání s Brnem má Praha až o 30 % vyšší nájmy a o 24 % vyšší mzdové náklady, rozdíly oproti Ostravě jsou ještě větší.

Do konce roku 2018 nabídne obor podnikových služeb v Praze 5 000 volných pracovních míst, přičemž půjde zejména o kvalifikované pracovní pozice z oblastí financí, informačních technologií, logistiky a personálních služeb. Mzdy v oboru přitom v mnoha případech přesahují průměr. Dle ČSÚ činila ve druhém čtvrtletí 2018 průměrná mzda obyvatel Prahy 39 688 Kč měsíčně. Nástupní mzda absolventa začínajícího v oboru finančních služeb činí podle údajů personální agentury Randstad až 30 000 Kč měsíčně, pozice s 5 lety praxe v oblasti IT dosahují na měsíční mzdu 50 000 Kč a vedoucí pracovníci v HR si můžou za měsíc vydělat až 87 000 Kč. Kariérní příležitosti nenabízí obor jen pro experty s praxí, ale i pro čerstvé absolventy. Z tohoto pohledu má Praha velký potenciál, na 8 veřejných a 22 soukromých vysokých školách studuje zhruba 120 000 studentů a ročně školy opustí téměř 30 000 absolventů.

I když je míra nezaměstnanosti v Praze velmi nízká, aktuálně na úrovni 2,16 %, ABSL se nedostatku pracovníků neobává, naopak: „Rozvoj, který náš obor čeká v následujícím období, umožní nejen noví absolventi vysokých škol, ale i pracovníci ze zahraničí. Cizinci tvoří již dnes zhruba třetinu všech zaměstnanců podnikových služeb a očekáváme, že jejich podíl během následujících dvou let vzroste na polovinu,“ říká Jonathan Appleton a dodává: „Řada našich členů je zapojena například do nového projektu Francouzského velvyslanectví v Praze a francouzské vládní agentura Pôle emploi, kteří se snaží do ČR přilákat nezaměstnané Francouze, anebo do programu Czech Your Talent, který rozvíjíme s agenturou CzechInvest, zdrojů nových pracovníků je tedy dostatek.“ Jeho slova potvrzuje i David Mansfeld, ředitel rostoucího mezinárodního centra podnikových služeb Johnson&Johnson: „V našem pražském centru podnikových služeb aktuálně pracuje více než 800 zaměstnanců, z nichž 38 % představují cizinci z 26 zemí světa. V současné době potřebujeme zejména francouzsky mluvící pracovníky do našeho HR oddělení, a proto se při hledání nových kolegů hodně zaměřujeme na Francii. Mimo jiné i prostřednictvím projektu Czech Emploi.“

Velký potenciál skýtá Praha i v oblasti kancelářských prostor. Dle společnosti JLL se v Praze nachází přibližně 3 358 000 m2 kancelářských prostor, přičemž nájmy se zde pohybují nejčastěji kolem 20 - 21 euro za 1 m2 za měsíc, ve vzdálenějších částech Prahy se však lze dostat i na 13,50 euro za 1 m2 za měsíc. Úrovní a cenou nájmů tak Praha nabízí lepší podmínky než ostatní středoevropské metropole, jako je Vídeň, Varšava nebo Budapešť. V současné době je k dispozici k pronájmu cca 200 000 m2 volných kancelářských ploch, do roku 2019 by však mohlo být dokončeno dalších 335 000 m2. Podnikové služby spolu s IT firmami přitom patří k největším nájemcům.


Komentáře