Podle studie Dyson lidé po pandemii méně uklízejí

Mujbiz.cz , 13. October 2023 00:00 0 komentářů
Rubriky: Tech
Podle studie Dyson lidé po pandemii méně uklízejí

Celosvětová studie prachu, které se zúčastnilo více než 30 000 lidí z 39 zemí, ukazuje, že po pandemii se úklidové návyky na celém světě zhoršují. 60 % lidí nyní přiznává, že uklízí pouze tehdy, když vidí viditelný prach nebo špínu – toto číslo se od loňského roku zvýšilo o 20 %. Kromě toho 41 % respondentů tvrdí, že mají pravidelný rozvrh úklidu. Počet se od loňského roku snížil o 15 %. Tento fakt naznačuje, že se stáváme méně disciplinovanými, pokud jde o plánovaný úklid.

„Pandemie covidu-19 zdůraznila potřebu pravidelného úklidu pro udržení zdravých domácností,“ uvedla Monika Stuczen, vědecká pracovnice v oblasti mikrobiologie společnosti Dyson. „Tento výrazný nárůst počtu lidí, kteří uklízejí pouze tehdy, když spatří viditelný prach, je důvodem k obavám, protože mnoho prachových částic – včetně bakterií, výkalů domácích roztočů a pylů – má mikroskopickou velikost a pouhým okem nejsou viditelné.“

Celosvětové chápání prachu

Prach je složitým souborem částic, z nichž některé mohou ovlivňovat zdraví. „Domácí prach obsahuje těla roztočů, jejich výkaly a natrávenou potravu s enzymy proteázami, lidský i zvířecí epitel, chlupy, spory plísní, pyly, vlákna textilu, chemické látky, které se uvolňují ze syntetických materiálů. Zdraví škodlivé jsou chemické látky, spory plísní, a pro roztočového alergika i roztoči, pro pylového pyly. Při vdechování prachu enzymy proteázy narušují epitel dýchacích cest, tudíž kromě toho, že roztoči mohou vyvolávat alergickou reakci, také dráždí sliznice a pokožku působením proteáz. Expozice vysokým koncentracím roztočů v raném věku je rizikovým faktorem pro rozvoj alergie na roztoče u predisponovaného jedince a rizikovým faktorem rozvoje bronchiálního astmatu,“ uvádí alergoložka MUDr. Eva Švarcová ze společnosti Immuno-flow s.r.o.

Studie společnosti Dyson ukazuje, že povědomí o tom, co se v prachu v našich domácnostech nachází – a co se tedy snažíme odstranit – je nízké. Ačkoli 55 % domácností na celém světě má někoho, kdo je postižen alergií, jen málokdo si je vědom přítomnosti běžných původců alergií v domácím prachu. Pouze 33 % dotázaných uvedlo, že ví o tom, že se v našem prachu může nacházet pyl, a 32 % ví o možné přítomnosti výkalů roztočů. V České republice je však povědomí o výskytu roztočů nejvyšší ze všech zemí v oblasti Evropy, Středního východu a Afriky (tzv. region EMEA): 46 % Čechů uvedlo, že se u nich v domácnosti mohou vyskytovat roztoči v domácím prachu a 37 % Čechů se domnívá, že se u nich v domácnosti mohou vyskytovat výkaly z roztočů.

Jak se prachu účinně zbavit?

Zajištění zdravého prostředí je celosvětově nejčastějším důvodem, proč se lidé chtějí zbavit prachu ve své domácnosti. „Pro alergika jsou vhodné podlahy, které lze vytírat. Pravidelným úklidem – pravidelným praním lůžkovin, vysáváním matrací, dále i koberců a čalouněného nábytku lze obtíže významně zmírnit,“ říká alergoložka Eva Švarcová.

Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že pokud se prach a nečistoty vysají, je problém vyřešen, vysávání je bez důkladné filtrace zbytečné. „HEPA filtr brání tomu, aby se z vysavače dostávaly vysáté částečky zpět do vzduchu,“ upozorňuje MUDr. Švarcová.

Studie společnosti Dyson týkající se prachu v domácnosti ukazuje, že povědomí o filtrech je celkově nízké. Pouze 1 ze 4 respondentů se domnívá, že zná technologii HEPA (High Efficiency Particulate Air). Češi však mají druhé nejvyšší povědomí z regionu EMEA o HEPA filtrech (hned po Finech). Výraz HEPA zná 42 % respondentů z Česka.

HEPA filtr vs. výrobek HEPA

Častým omylem je, že jakýkoli přístroj vybavený HEPA filtrem z něj dělá HEPA výrobek. Podle ASTM International, předního světového normalizačního institutu, nestačí, aby byl HEPA filtr pouze v závěrečné části za motorem. Má-li být přístroj považován za HEPA výrobek, musí být HEPA filtr a těsnění v celém přístroji.

Někteří výrobci tvrdí, že používají HEPA filtry, ale přitom jsou umístěny ve špatně utěsněných přístrojích, které umožňují, aby znečištěný vzduch obcházel filtr a byl vypuzen zpět do místnosti. Jiní provádějí své testy se zaměřením pouze na výkon filtru, nikoliv celého přístroje. Inženýři společnosti Dyson strávili poslední tři desetiletí vývojem filtrů a těsnění, aby se ujistili, že zachycují nejen prach, který vidíte, ale také pouhým okem nepostřehnutelné nečistoty. Akumulátorové vysavače Dyson jsou plně utěsněné a vybavené pokročilým pětistupňovým filtračním systémem, který zachytí až 99,99 % částic o velikosti pouhých 0,1 mikronu.

„Doufáme, že naše nejnovější celosvětová studie o prachu bude i nadále podněcovat lidi k tomu, aby se zamysleli nad tím, co se může nacházet v domácím prachu a jak mohou nečistoty ovlivnit pohodu osob v jejich domácnosti. Nejlepším způsobem, jak odstranit prach, je používat vysavač s účinnou filtrační a těsnicí technologií, která zajistí, že vše, co vysáváte, zůstane zachyceno a nebude vypuštěno zpět do interiéru,“ Monika Stuczen, vědecká pracovnice v oblasti mikrobiologie společnosti Dyson.


Komentáře