Podle statistik ČSÚ rostly ceny i tržby

Mujbiz.cz , 11. October 2017 00:00 0 komentářů
Podle statistik ČSÚ rostly ceny i tržby

Tržby v maloobchodě se v srpnu zvýšily meziměsíčně i meziročně. Spotřebitelské ceny v září meziročně vzrostly o 2,7 %. Vajíčka byla dražší o 26 %, mléko skoro o 12 %, sýry o 14 % a máslo dokonce o 55 %.

Tržby v maloobchodě se v srpnu zvýšily meziměsíčně i meziročně. „Nejvíce se dařilo internetovému prodeji. I když ale rostl dvojciferným tempem, byl jeho růst nejnižší v letošním roce. Je to dáno hlavně vysokou srovnávací základnou předchozího roku. Prodej prostřednictvím internetu se v srpnu meziročně zvýšil ve stálých cenách o 12,4 %,“ uvádí Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 5,9 miliardy korun. To je meziročně o 1,4 miliardy méně. Vyplývá to z předběžných údajů, které jsou publikovány v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-srpen-2017. „Meziročně výrazně vzrostl vývoz do Číny. V srpnu se tam z Česka exportovalo zboží v celkové hodnotě 3,4 miliardy korun. Šlo hlavně o počítače, komunikační zařízení a stroje,“ doplňuje ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král.

Spotřebitelské ceny v září meziročně vzrostly o 2,7 %. „Tento růst opět nejvíce ovlivnily ceny potravin. Např. vajíčka byla dražší o 26 %, mléko skoro o 12 %, sýry o 14 % a máslo dokonce o 55 %. Dražší byly také pekárenské výrobky o 6 %, ale i maso o 5 %,“ uvádí Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Průmyslová produkce rostla i v srpnu letošního roku. Konkrétně se zvýšila meziročně o 5,8 %. „V porovnání s červencem, kdy celá řada průmyslových podniků měla celozávodní dovolenou, vzrostla průmyslová produkce po sezónním očištění o 14,3 %. Nadále rostl i objem nově nasmlouvaných průmyslových zakázek, zaměstnanost a mzdy,“ doplňuje Veronika Doležalová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

V srpnu stavebnictví meziročně vzrostlo o 1,9 %, opět díky pozemním stavbám. „Výrazně vzrostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení, a to jak na nové výstavbě, tak na změnách dokončených staveb. Rostl také počet zahájených a dokončených bytů,“ vysvětluje Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.


Komentáře