Nejvíce splácí rodiny s příjmy mezi 10-17 tisíci

Mujbiz.cz , 16. June 2017 10:54 0 komentářů
Rubriky: Marketing, Finance, Právo
Nejvíce splácí rodiny s příjmy mezi 10-17 tisíci

Nejvyšší poměr splátek a čistých měsíčních příjmů mají rodiny s příjmy od 10 000 do 17 500 Kč měsíčně. V průměru u nich totiž splátky představují až 32 procent jejich měsíčních příjmů. Čistý měsíční příjem této skupiny obyvatel představuje průměrně 14 218 korun a zároveň měsíčně v průměru splácí 4 578 korun. Toto zjištění vychází z analýzy přední finančně-poradenské společnosti Broker Consulting, která analyzovala 15 900 finančních plánů svých klientů ze všech příjmových skupin.

„Ze zkušenosti můžeme říct, že u této skupiny obyvatel jsou často problémem předražené spotřebitelské půjčky nebo kreditní karty. Tito lidé se mylně domnívají, že jim taková půjčka pomůže řešit jejich finanční situaci, ovšem, opak je pravdou. Splácí velmi drahé úroky a ve finále si tak za vypůjčené peníze pořídí méně věcí. Východiskem z této situace bývá konsolidace jejich dluhů, před konsolidací je často poměr splátek k příjmu ještě vyšší než 32 %. Část těchto splátek jsou také hypotéky, což je většinou dobrý dluh, jelikož se jedná o výhodné zajištění na stáří prostřednictvím pořízení vlastní nemovitosti,“ uvedl k výsledkům analýzy Michal Cibulka, analytik Broker Consulting.

Druhou sledovanou skupinou v analýze Broker Consulting jsou jednotlivci a rodiny s výdělky v rozmezí 17 500 až 25 tisíc korun měsíčně. Jejich průměrné měsíční splátky představují 5 500 korun, pokud žijí sami. Čistou mzdu pobírají ve výši 20 483 korun a jejich splátky tak činí přibližně 27 procent jejich pravidelných příjmů. Výsledek u rodin s podobnými příjmy je jen o málo horší. Splácí totiž 28 procent z měsíčních výdělků (21 875 Kč).

Lidé vydělávající 25 až 100 tisíc korun měsíčně splácí v průměru 9 210 korun měsíčně. Zároveň jejich průměrný čistý příjem (39 534 korun) je téměř dvojnásobný oproti lidem v druhé sledované skupině. Poměr splátek k příjmům se u této skupiny pohybuje kolem 27 procent. Lépe jsou na tom rodiny ze stejné příjmové skupiny. Vydělají typicky 45 378 korun při splátkách ve výši 8 347 korun. Splácí tedy „pouze“ 18 procent svých příjmů.

Většina populace se podle zjištění Broker Consulting chová finančně poměrně odpovědně. „V současné době se i Česká národní banka v souvislosti s regulací hypoték začala zajímat o vztah pravidelných příjmů a splátek. Proto jsme se chtěli podívat na reálnou situaci jednotlivců a rodin,“ řekl Cibulka. „U lidí a rodin, které finančně plánují je vidět, že poměr splátek a příjmů je poměrně zdravý, zejména s přihlédnutím k faktu, že většina splátek patří hypotékám. Průzkum ale neukazuje, jak je na tom populace, která se o své peníze nestará a finančně neplánuje. Ze zkušenosti víme, že tam je situace často tristní, lidé utrácejí zbytečně desítky tisíc korun na úrocích každý rok,“ dodal.

V této souvislosti společnost varuje před pasivitou lidí v případě, že se dostanou do úvěrové pasti. „Většina dlužníků se mylně domnívá, že si s takovým problémem poradí sama. Pravdou ale je, že vymotat se z dluhové pasti bez podpory další strany, bývá v drtivé většině případů takřka nemožné,“ dodal Cibulka.


Komentáře