Na severní Moravě klesla poptávka po pracovnících o třetinu

Mujbiz.cz , 17. October 2019 14:21 0 komentářů
Na severní Moravě klesla poptávka po pracovnících o třetinu

Růst mezd na severní Moravě začíná zpomalovat. I když region registruje třetinový meziroční pokles nabízených pracovních pozic, ve výrobě a v IT stále vládne nedostatek pracovníků. Vyplývá to z výsledků rozsáhlého průzkumu mezd, který provedla personální agentura Grafton Recruitment. Materiál poskytuje přehledné porovnání finančního ohodnocení u 8 segmentů ve 13 regionech České republiky.

Mzdy v celé republice stále rostou, meziročně o 7-8 %, růst ovšem začíná zpomalovat. Nejvíce si letos polepšili pracovníci na nejnižších pozicích, a to bez ohledu na obor, ve kterém jsou zaměstnáni. Stejně jako v téměř všech oblastech ČR i na severní Moravě je nejvíce volných pracovních míst ve výrobě a v IT. Firmy na Ostravsku a Olomoucku mají největší problém s obsazováním pozic Java programátorů, procesních inženýrů, inženýrů kvality, CNC operátorů, brusičů a vazačů. Dostatek je naopak kandidátů na pozice účetních, HR manažerů, administrativních pracovníků a vedoucích výroby. „Na severní Moravě je stále patrnější jeden nepříjemný trend. Absolventi škol zde po ukončení studia zůstávají jen zřídka, za kariérními příležitostmi odcházejí nejčastěji do Brna nebo do Prahy, někdy však i do ciziny. Region navíc nedokáže přilákat lidi z jiných oblastí ČR, a to ani v případě nadstandardních pracovních nabídek,“ říká Michal Gargoš, manažer ostravské pobočky Grafton Recruitment, s tím, že firmy nedostatek pracovníky často řeší náborem cizinců. Na Ostravsku jde zejména o Poláky, kteří preferují denní dojíždění, a dále o Ukrajince či Nepálce. Jejich zaměstnávání však komplikuje neochota firem hradit příspěvky na ubytování.

Situaci na pracovním trhu v regionu významně ovlivňuje i malý počet absolventů technických vysokých škol způsobený mimo jiné absencí technické univerzity v Olomouci. Olomoučtí zájemci o studium technických oborů proto za vzděláním odchází obvykle do Brna či Prahy, kde si již během studia nachází práci. Do rodného kraje se jich ovšem vrátí jen hrstka, vliv má i nižší úroveň zdejších mezd. Zatímco například v Praze si Java vývojář s 0-3 lety praxe vydělá 50–80 tisíc měsíčně, v Olomouci jen 30–40 tisíc, v Ostravě 30–50 tisíc za měsíc. Podobná situace je i v případě procesních inženýrů, kteří v Praze vydělají 45–60 tisíc, v Ostravě však 40-55 tisíc a v Olomouci 35-50 tisíc měsíčně.

I když jsou regionální rozdíly ve mzdách stále patrné, začínají se pomalu zmenšovat. Nižší mzdy oproti Praze či Brnu se zaměstnavatelé ze severní Moravy snaží nahrazovat alespoň zajímavými benefity. „V poslední době často vidíme, že zaměstnavatelé zřizují firemní školky, nabízí služby firemního psychologa, maséra či fitness trenéra anebo poskytují bezplatné parkování,“ vyjmenovává Michal Gargoš.

S největšími obtížemi v uplynulém roce personalisté na severní Moravě sháněli přípraváře výroby s výbornou znalostí němčiny, za nejvyšší mzdu obsadili pozici vedoucího výrobního závodu a nejvíce pracovních pozic představovali operátoři výroby, kteří si na Olomoucku i Ostravsku mohou vydělat 18-30 tisíc korun měsíčně (oproti 17-26 tisícům v roce 2018).

Podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment mají v Moravskoslezském a Olomouckém kraji nejnižší mzdy v IT specialisté technické podpory 1. stupně (25-30 tisíc na Olomoucku, 25-35 tisíc na Ostravsku) a nejvyšší ředitelé IT (80-120 tisíc na Olomoucku, 80-140 tisíc na Ostravsku), ve výrobě nejméně berou operátoři výroby, nejvíce vedoucí závodu (120-210 tisíc). Ve financích si nejméně vydělají na Olomoucku specialisté pohledávek bez praxe (25-35 tisíc) na Ostravsku účetní pohledávek (28-35 tisíc), nejvíce naopak finanční ředitelé (100-160 tisíc na Olomoucku, 100-200 tisíc na Ostravsku), v obchodu nejméně berou prodavači (20-25 tisíc na Olomoucku, 20-30 tisíc na Ostravsku).


Komentáře