Management v SAP Services tvoří ze 2/3 ženy

Mujbiz.cz , 24. November 2018 05:00 0 komentářů
Management v SAP Services tvoří ze 2/3 ženy

Poskytování stejných příležitostí a podmínek pro ženy i muže potvrdila společnost SAP Services společně se SAP ČR, SAP Ariba a SAP Concur získáním mezinárodně uznávané certifikace EDGE (Economic Dividends for Gender Equality). Jedno z největších center podnikových služeb v Praze, které poskytuje finanční a personální služby pobočkám SAP po celém světě, je však na českém trhu spíše výjimkou. Česká republika totiž v rovnosti žen a mužů stále zaostává. Například zastoupení žen v managementu českých firem činí průměrně 14 %, v SAP Services je jejich podíl dokonce dvoutřetinový.

Jak ukazuje loňský průzkum veřejného mínění Eurobarometr, Česko patří k pěti národům Evropské unie, které nejvíce věří v tradiční genderové rozdělení rolí a chování v domácnosti nebo zaměstnání. Proto nerovnost mezi pohlavími považuje za problém pouhých 15 % Čechů, a to i přesto, že jsou na našem trhu běžné rozdíly jak z pohledu příležitostí, tak i z pohledu mezd. Muži vydělávají v téměř všech segmentech více než ženy. Podle projektu „22 % k rovnosti“ má Česká republika v EU druhý nejvyšší rozdíl v odměňování žen a mužů, tzv. Gender Pay Gap (21,8 % oproti unijnímu průměru 16 %).

„Tato skutečnost v SAP Services neplatí a dokládá to mimo jiné i certifikace EDGE, kterou jsme nedávno obhájili,“ říká Iveta Chválová, ředitelka SAP Services, a dodává: „Rovnost mezi pohlavími patří k jedné z našich priorit. Daří se nám jí dosahovat prakticky ve všech oblastech, až na jedinou, a tou jsou rodičovské dovolené. V době recertifikace jsme na rodičovské dovolené měli více než 150 žen, ale jen dva muže. Přemýšleli jsme proto, jak pomoci mužům, aby trávili s rodinou co nejvíce času. V letošním roce začala v České republice platit otcovská dovolená, kdy mají muži nárok na 7 dní volna spojeného s narozením dítěte, během kterého pobírají dávku nemocenského pojištění. Abychom tuto výhodu více zatraktivnili a pomohli rodinám, tak otcům dorovnáváme nemocenskou dávku do plné mzdy.“

Počet žen v podnikových službách roste

Obor podnikových služeb, ve kterém SAP Services působí, na genderovou rovnost dlouhodobě dbá. Podle údajů ABSL, asociace sdružující firmy z oblasti podnikových služeb, v tomto sektoru pracuje dokonce více žen než mužů. Průměrně ženy obsazují 56 % pozic a zaujímají 42 % pozic ve vrcholovém managementu. „V našem centru služeb pracuje 73 % žen a vrcholové pozice zastává 67 % žen. Přitahují je u nás zajímavé benefity, které jsou nejčastěji zaměřené na flexibilitu práce,“ doplňuje Iveta Chválová s tím, že ženy v SAP Services mohou částečně pracovat z domova a v případě nutnosti přijít do práce i s dítětem, které se v době jejich pracovních povinností může zabavit ve vybaveném dětském koutku. Tam, kde to provozní podmínky umožňují, SAP Services ženám po ukončení rodičovské dovolené vychází vstříc zkrácenými úvazky.

Pomyslným protipólem podnikových služeb jsou informační technologie, které se sektorem služeb úzce souvisí a do značné míry se s ním i prolínají. Dle průzkumu European Institut ovšem ženy tvoří pouze 17 % z 8 milionů IT odborníků v Evropské unii. IT pozice přitom nabízejí příznivé pracovní podmínky z hlediska flexibility a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a i prostředí, podobně jako v podnikových službách, je z hlediska rovných příležitostí mužů a žen vyvážené. „Certifikaci EDGE jsme získali nejen pro všechny pobočky SAP v rámci České republiky, ale i celosvětově,“ dodává na závěr Iveta Chválová.

SAP Services pro genderovou rovnost

Genderové rovnosti se v SAP Services věnují dlouhodobě. Naposledy v rámci konference, jejímž cílem bylo upozornit na situaci v ČR a představit inspirativní osobnosti a zajímavé příklady ze světa. Mezi hosty říjnové konference „The (Un)Comfortable Truth about Gender Equality“, byli letos mimo jiné odborníci z Katedry genderových studií Univerzity Karlovy, kanadská velvyslankyně Barbara Richardson nebo švédská velvyslankyně Victoria Li.


Komentáře