Lidi v létě nahradí brigádníci, nabídka roste o desítky procent

Mujbiz.cz , 10. May 2017 14:14 0 komentářů
Lidi v létě nahradí brigádníci, nabídka roste o desítky procent

Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment začali zaměstnavatelé s počátkem května ve většině regionů ČR nabízet brigádnické pozice na letní měsíce. Již nyní je jasné, že nabídka brigád letos vzroste meziročně o desítky procent. Zaměstnavatelé se touto formou snaží řešit nedostatek pracovních sil i vybírání dovolených. Získat chtějí především plnoleté studenty a rodiče na rodičovské dovolené.

Výrobní firmy, obchodníci, logistická centra či centra podnikových služeb – ve všech těchto oborech začínají hledat brigádníky na léto. Situaci komplikuje velmi nízká nezaměstnanost, která způsobila pokles počtu zájemců o letní brigády a sezónní práce. „Firmy z tohoto důvodu začínají s náborem dříve než v předchozích letech a svou nabídku brigád uzpůsobují různým skupinám – studenti tak mohou získat intenzivní brigádu, aby si za léto stihli vydělat i něco užít, matky na mateřské dovolené zase práci na pár hodin denně, aby vedle ní zvládly i péči o děti,“ vysvětluje Jonathan Hill, ředitel Grafton Recruitment s tím, že největší zájem mají studenti o práci v administrativě, manuální práci příliš nevyhledávají, a to i přesto, že ohodnocení obou typů brigád se příliš neliší.

Rozdíly lze však pozorovat napříč regiony. Například na Ostravsku si brigádník vydělá 80-110 Kč, v Brně 90-120 Kč, na Olomoucku dokonce 100-120 Kč, na Zlínsku 75-100 Kč, v Jihlavě 110-130 Kč, v Ústí nad Labem 70-120 Kč a v Praze 100-120 Kč, ovšem v případě brigád s nutností znalosti cizích jazyků lze nalézt i vyšší nabídky. „Menší zájem studentů o manuální brigády je dán také tím, že firmy studentům ve stále větší míře umožňují placené stáže v oboru. Motivace pro brigádu na dělnické pozici je proto čím dál menší,“ komentuje Jonathan Hill s tím, že kromě studentů či rodičů na rodičovské dovolené se o brigády letos více zajímají i lidé, kteří zaměstnání mají, ale chtějí si touto formou přivydělat. V některých firmách, zejména ve výrobě, lze přitom dosáhnout na hodinovou mzdu srovnatelnou se mzdou kmenových zaměstnanců.

Nejvíce pozic je tradičně k dispozici ve výrobě, ať už jde o operátory výroby či skladníky, dále v retailu, kde se jedná o pozice asistentů prodeje či pracovníky, kteří mají na starosti inventury. Velké množství pozic lze nalézt i v zákaznických službách, kde je ovšem důraz kladen na znalost angličtiny, případně i dalšího cizího jazyka. Největší nárůst brigádnických míst přitom očekává Grafton Recruitment v Brně, v Jihlavě a ve Zlínském kraji.

„I když by letos neměl být příliš velký problém brigádu najít, neměli by zájemci otálet. Nejlepší čas na hledání brigády je totiž právě nyní, protože nejzajímavější nabídky budou na přelomu května a června již obsazené,“ říká Jonathan Hill. Zájemci o přivýdělek přes léto se přitom mohou po nabídkách poohlížet jak na pracovních portálech, tak i v personálních agenturách. Hodně zveřejňuje své pracovní nabídky i na sociálních sítích. Patrná je letos také sílící tendence firem hledat brigádníky přes vlastní zaměstnance.


Komentáře