Je podnikání skutečně cestou ke svobodnému životu?

Mujbiz.cz , 07. February 2022 15:00 0 komentářů
Rubriky: Finance
Je podnikání skutečně cestou ke svobodnému životu?

Podnikání je optikou mnoha lidí viděno jako cesta k osobní svobodě. Člověk je sám sobě pánem – nemá žádného nadřízeného. Pracovat může, kdy chce, a svou pracovní náplň si určuje sám. Mnoho týdnů tráví na dovolené a obklopuje se luxusem. Není ale realita trochu jiná?

Mnoho podnikatelů nemá čas na osobní život

Podnikatelé na svůj osobní život zpravidla mají méně času než zaměstnanci. Jejich pracovní týden rozhodně nečítá „pouze“ 40 hodin. A jestli máte pocit, že váš šéf v kanceláři moc času netráví a na dovolené v zahraničí stráví celé léto, možná dojem trochu klame. Existují samozřejmě výjimky, někteří byznysmeni opravdu dokážou postavit dokonale fungující firmu, kterou řídí manažeři.

Většina podnikajících ale tráví – ať u v kanceláři, na cestách, nebo doma – prací čas od rána do večera, a to často včetně víkendů. Práci se pak alespoň po část dne nezřídka věnují i na dovolené. Ostatně pokud se podíváte na rozhovory se staršími podnikateli, většina si posteskne, že nevěnovala dostatek času rodině a přednost dostávala práce.

Opravdu si mohou v práci dělat, co chtějí?

Jestli máte pocit, že podnikatelé si mohou svůj život naplánovat dle libosti, opět vás vyvedeme z omylu. Nežijí na jiné planetě, i kdyby chtěli žít „trochu jinak“, okolnosti jim to nedovolí. Děti je zkrátka nutné dovést na osmou do školky či do školy. A i kdyby byla možnost si přispat, kolem deváté hodiny už zvoní první telefonáty od zaměstnanců a obchodních partnerů, což platí až do páté večerní. Práce nepočká.

Kromě toho připočtěte dlouhodobě naplánované schůzky, obchodní jednání, firemní porady, řeší se organizační, účetní i právní otázky ve firmě, o kterých je nutné rozhodnout. Na vlastní práci a aktivní rozvoj firmy zbývá jen minimum času, který je nutné využít co nejlépe.

Nakonec se většina dnů naplánuje sama a to poslední, co podnikatel má, je vláda nad svým vlastním časem.

Těžko zvladatelná sebekázeň

Dokázali byste se každé ráno včetně svátků a víkendů přinutit jezdit do práce a podat v ní maximální výkon, když vlastně tak trochu nemusíte, protože vás nikdo nevyhodí?

Podnikatel je sice sám sobě pánem, ale současně mu chybí „strašák“ v podobě nadřízeného. Sám se musí donutit do toho, aby svou práci bez odkladů a v maximální kvalitě odvedl. A to není vždy jednoduché.

Bude dost zakázek?

Když se nevede, podnikateli může hrozit ztráta všeho, na čem celé roky pracoval. Náhlé výpadky cashflow vyřeší rychlá půjčka online. Když ale problém bobtná a není na mzdy, nájmy ani na platby dodavatelům, rázem se vše může sesypat jako domeček z karet.

Jde o nezáviděníhodnou situaci, se kterou se minimálně jednou za život většina podnikatelů setká. V tomto směru mají zaměstnanci život mnohem jednodušší.

Většina podnikatelů penězi nepřekypuje

Dobré je zmínit i finanční stránku věci. Cílem podnikání je samozřejmě zisk a podnikatelé skutečně obvykle mají majetek a příjmy větší než průměrný zaměstnanec. Není to ale tak, že by se každý podnikatel doslova topil v penězích. Zkrátka jsou jen o něco více odměněni za to, co bylo zmíněno v předchozích řádcích. Nenechte se zmást příběhy úspěšných podnikatelů v médiích – jde spíše o výjimečné jedince než reprezentativní vzorek.


Komentáře