Jak zvolit vhodnou žárovku

Josef Barták, 30. April 2018 11:00 0 komentářů
Rubriky: Rady
Jak zvolit vhodnou žárovku

Halogen nebo LED… rozmýšlíte se před dlouhým regálem plným žárovek různých tvarů, intenzity svítivosti i barvy světla a nevíte, zda vybrat klasickou žárovku, halogenovou nebo LED? V zimních měsících svítíme rozhodně více než v létě. U umělého zdroje světla také trávíme daleko více času. Už dávno sice nepoužíváme klasické žárovky, kterým se někdy přezdívá edisonky či edisonovky, ale zaostáváme ve znalostech, jak vlastně bychom měli svítit.

Spoléháme se více na své pocity než na objektivní zjištění. Přitom termín „světelná pohoda“ není prázdný pojem. Správné světlo ovlivňuje naši náladu mnohem více, než si připouštíme. Nejde jen o naše oči, které si špatným osvětlením ničíme. Jeho nedostatek nebo špatné směrování nás ovlivňují daleko více. Dobře zvolené osvětlení, jeho barevnost a intenzita našemu organismu pomáhají lépe vše zvládnout – práci, relaxaci nebo se vypořádat se stresem. Proto dnes i směrnice EU mnohé žárovky již zakazují.

LED jako zdroj světla
LED zdroje (Light-Emitting Diode – světlo vyzařující dioda) mají sice vyšší pořizovací cenu, ale jsou nejhospodárnější díky vysoké životnosti a úspoře energie. Svítí na principu luminiscence polovodičového PN přechodu (rozhraní polovodiče typu P a typu N), tedy diody - součástky, která při průchodu proudu emituje světlo. Zjednodušeně řečeno, půlka křemíkového polovodiče má příměsi typu n (kladný pól), druhá typu p (záporný pól). Příměs typu n totiž při "smíchání" s křemíkem odevzdávají elektron, typ n naopak. Vzniklas tak tedy jedna část "plusová“ a druhá "mínusová", mezi nimiž prochází proud.

Neobsahuje tedy vlákno, kterému hrozí přepálení či přetržení a má proto vynikající odolnost proti nárazům a otřesům. Nabíhá okamžitě – vydrží přes dvacet tisíc cyklů – a životnost dosahuje podle typu 15 000 i více hodin. Důležité je vědět, že ne všechny typy nabízejí možnost stmívání. Starší typy LED zdroje měly poměrně úzký vyzařovací kužel, dnes už to neplatí. LED jsou k dostání s obvyklými druhy patic (E27 – klasická žárovka, E14 – tzv. miňonka) s nimiž nahrazují klasické žárovky, či dalšími paticemi (GU4, GU5.3, GU10), které je umožňují využít jako směrové LED zdroje místo reflektorových žárovek. Varianta ve formě LED pásků se skvěle hodí pro dekorační účely nebo jako noční orientační světlo. LED zdroj má až o 90% nižší spotřebu a vydrží dvacetkrát déle, než klasická edisonka. Dnes již jsou i ceny skoro srovnatelné s cenami klasických žárovek. Pozor ovšem při výběru, protože v obchodech je množství typů s rozdílnou cenou a především kvalitou. Je dobré nakupovat v kamenných obchodech či renomovaných e-shopech, kde je dostatečná záruka kvality výrobku.

Na obrázku je LED žárovka RETLUX RFL 221 – Filament MiniG, která nabízí velmi nízkou spotřebu energie a barvu světla blízkou klasické žárovce, vysokou odolnost proti vibracím, extrémně dlouhou životnost, žádné UV záření, okamžité rozsvícení na plný výkon, index Ra ≥ 80 zajišťuje věrné podání barev, neobsahuje rtuť a další nebezpečné látky, bezproblémový provoz i při nízkých teplotách, samozřejmostí je jednoduchá výměna za klasickou žárovku.

Proč si pořídit halogenovou žárovku?
Halogenová žárovka je v základě podobná té klasické, je však o 30 % úspornější. Svítí na stejném principu jako obyčejná žárovka; wolframové vlákno je ale uloženo v atmosféře s halovými prvky, například bromem nebo jódem. Odpařování wolframu se tím omezí a prodlužuje tak životnost žárovky, obvykle na takových 2 000 hodin, u reflektorových až na 4 000 hodin. Spíná okamžitě, je stmívatelná, a teplota chromatičnosti, neboli barva světla, je přibližně 3 400 K, tedy středně žlutá. Škála chromatičnosti, tedy barvy světla, se pohybuje od studené modré (10 000 K) až po sytou oranžovou (1 000 K). Využívá se jak na osvětlení velkých ploch, ale především menších předmětů. Hodí se tam, kde příliš nesvítíme, protože má relativně velkou spotřebu, ovšem v případech, kde záleží na designu - například pro různé světelné designové efekty, které přiznávají materiál, z něhož jsou vyrobeny. Halogenová žárovka však vyzařuje velké teplo (minimálně 250 °C, proto má baňku z křemíkového skla) a není vhodná všude tam, kde by to bylo na škodu, například jako osvětlení do nábytku. Na výběr je množství tvarů pro patici E27 a E14, nebo například GU10 pro oblíbená designová bodová podhledová svítidla. Měli bychom si ale u halogenových žárovek dávat pozor na to, abychom se jí nedotýkali rukou. Pot či mastnota rukou, obsahující soli, se totiž může vleptat do skla, které je pak náchylné k prasknutí.

Chromatičnost – barva světla
Jestliže si budetme vybírat světelný zdroj, musíme vědět, kde nám bude sloužit. Například v kuchyni by chromatičnost neboli barva světla měla odpovídat dennímu světlu, aby nebyla zkreslená barva potravin, což je třeba u masných výrobků velice důležité. Také v pracovně potřebujeme odpovídající světlo, zatímco do odpočinkových a relaxačních prostor se nám bude hodit osvětlení s teplejšími tóny a možností regulace intenzity.

Řekněme si, co můžeme na obalu takového světelného zdroje vyčíst. Pochopitelně je tu název, jméno výrobce a typové označení zdroje i jeho fotografie. Dále je tu uveden příkon, pro jaké napětí je určen a vyzařovací úhel zdroje. Můžeme si přečíst jeho rozměry, tedy výšku a největší průměr. Na obalu dále zjistíme světelný tok (uvádí se v lumenech, zkratka lm), který nám řekne, kolik světla světelný zdroj vyzáří. To je důležité, protože ne všechny zdroje o stejném příkonu stejně také svítí. Například zdroj se svítivostí okolo 1 200 lm pocitově nahradí klasickou 100 W žárovku. Obvykle se setkáváme s pojmy jako teple bílá (vhodná k odpočinku), chladně bílá (například do kuchyně), nebo denní bílá (třeba do dílny, do kanceláře). Udává se v Kelvinech a teple bílá je zhruba do 3 200 K, studeně bílá do 5 000 K a nad tuto hodnotu se pak jedná o bílou denní. U tohoto údaje by měl být uveden index podání barev Ra (CRI - color rendering index). Hodnotí věrnost barevného vjemu při osvětlení tímto zdrojem. Přitom přirozené podání barev má zdroj s Ra 100, u Ra 0 (sodíková nízkotlaká výbojka) není barvy možné rozeznat. Znamená to, že čím je číslo nižší, tím bude větší zkreslení barev. U symbolu on/off většina výrobců uvádí počet spínacích cyklů a životnost zdroje. Ten může být v hodinách i letech při průměrné době svícení 2,7 hod denně. Písmena A, B, až E na energetickém štítku určují energetickou třídu (E je nejméně úsporná), symbol pro možnost stmívatelnosti (přeškrtnutý to vylučuje) a symbol popelnice – přeškrtnutý znamená, že se zdroj nesmí vyhodit do běžného směsného odpadu. Tato zařízení je nutné recyklovat, a to buď vhazovat do speciálních kontejnerů, nebo i donést do specializované prodejny elektra, kde dosloužilý spotřebič od vás přijmou.

Josef Barták
Autor je produktovým manažerem značky Retlux


Komentáře