Havarijní pojištění: Které faktory zásadně ovlivňují jeho výši?

Mujbiz.cz , 10. July 2023 09:00 0 komentářů
Rubriky: Tech, Finance, Rady
Havarijní pojištění: Které faktory zásadně ovlivňují jeho výši?

Sjednání havarijního pojištění sice není na rozdíl od povinného ručení pro majitele vozu ze zákona povinné, ale rozhodně se vyplatí ho mít. Nahradí vám škody z krádeže, vandalismu, havárie či přírodního živlu. Kromě těchto standardních rizik vám pak většina pojišťoven na přání připojistí třeba také čelní sklo či zavazadla. Se správně zvolenou kombinací povinného ručení a havarijního pojištění můžete svůj vůz pojistit prakticky před jakýmikoliv vnějšími vlivy

Výhodou je, že havarijní pojištění kryje i škodu, kterou si způsobíte sami, popř. vám ji způsobí neznámý pachatel. Havarijko, jak se tomuto typu pojištění říká lidově, pojišťovny zpravidla nabízí jako doplňkové pojištění ke zmíněnému povinnému ručení. V případě sjednání obou těchto produktů většinou dostanete zvýhodněnou nabídku, což ovšem nemusí nutně znamenat, že výsledná cena bude nejnižší, kterou na trhu můžete najít.

Nevíte si rady při výběru? Srovnejte si havarijní pojištění od Kalkulátor.cz. Všechno spočítáme za vás, vy pak už jen šetříte.

Nezapomeňte na spoluúčast

Aby se pojišťovnám jejich služba vyplatila, stejně jako u jiných druhů pojištění se budete jako klient muset smířit se spoluúčastí. Ta se vyjadřuje v procentech a nejčastěji se pohybuje mezi 5 a 10 procenty, některé podniky však nabízí možnost snížit si až o desítky procent cenu pojištění právě tím, že si zvolíte vyšší spoluúčast. Dobře však tuto možnost zvažte, při případné totálce bude každé procento spoluúčasti na rodinném rozpočtu znát.

Co všechno ovlivňuje cenu havarijního pojištění?

Klíčovou roli v kalkulaci vašeho havarijního pojištění samozřejmě hraje aktuální tržní hodnota vozidla. Za vůz, který bude oceněn vyšší částkou, sice získáte vyšší plnění, na druhou stranu ale za pojištění samozřejmě také víc zaplatíte. K tomu navíc existuje celá řada dalších faktorů, které mohou příznivě i negativně ovlivnit finální cenu. Jejich vyčerpávající výpis najdete níže:

  • hodnota vozidla (čím vyšší hodnota, tím dražší pojistka)
  • připojištění (za každé zvlášť zaplatíte něco navíc)
  • spoluúčast (čím vyšší spoluúčast, tím méně zaplatíte)
  • druh (jinou cenu bude mít auto, jinou motocykl a jinou náklaďák)
  • značka (i podle míry krádeží jednotlivých značek pojišťovny upravují cenu)
  • účel užívání (taxikář či IZS si oproti běžnému provozu připlatí)
  • stáří (samozřejmě i stáří vozidla hraje svou roli)
  • zabezpečení (lepší zabezpečení vozidla vám může zajistit slevu)
  • věk osoby (i zkušenosti v řízení hrají pro pojišťovny roli)
  • bonusy (také s plynoucí dobou bez nehody často získáváte od pojišťovny slevu)
  • frekvence plateb (roční platba pojištění je často výhodnější než pololetní či čtvrtletní)

Je evidentní, že havarijní pojištění je poměrně složitá problematika, kterou není radno podcenit. Jinak byste mohli přeplácet až o tisíce ročně víc než musíte. Nejlépe uděláte, když počítání přenecháte specialistům na Kalkulátor.cz, který vám kromě peněz ušetří i čas.


Komentáře