Firmy letos šlápnou do digitalizace HR s cílem odlehčit přetíženým personalistům

Mujbiz.cz , 17. January 2022 00:00 0 komentářů
Firmy letos šlápnou do digitalizace HR s cílem odlehčit přetíženým personalistům

Letošní rok bude rokem digitalizace HR procesů, v nadcházejícím období se jí chce začít věnovat až 83 % personalistů. Kompletně digitalizované HR procesy mají dosud pouze necelé 4 % firem, a to i přesto, že digitalizace procesů ulehčuje práci přetíženým pracovníkům, redukuje papírovou administrativu a nabízí rychlejší řešení úkolů. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal, který byl zrealizován v rámci seminářů HR Point pořádaných ve spolupráci s agenturou CzechInvest.

V posledních letech se dostávala do povědomí spíše digitalizace výrobních procesů. Nedostatek lidí, pandemická omezení a rychlý vývoj moderních technologií ale akcelerovaly zavádění inovací a automatizace i do personálních služeb a náborového procesu firem. „Pandemie výrazně urychlila vývoj a implementaci těchto procesů až u třetiny firem. Standardem jsou již například elektronické výplatní lístky, naopak elektronické schvalování dovolených a pracovních cest nebo zaměstnanecké webové portály jsou však často ještě ve vývoji,“ říká Gabriela Hrbáčková, ředitelka personální agentury Hofmann Personal.

Z průzkumu vyplývá, že 83 % personalistů bere digitalizaci jako důležitou součást HR, pro zbylých 17 % naopak představuje spíše noční můru. Z benefitů personalisté zmiňovali především méně papírování, úsporu času i nákladů, větší efektivitu, přehlednost a celkové zrychlení jejich práce. Negativně vnímali digitalizaci v HR zejména personalisté, kteří měli obavu z nutnosti získání nových kompetencí a s tím spojené povinnosti absolvovat nutné školení a také určitý pocit odosobnění. „Firmy dosud digitalizaci často odkládali, jelikož byli přetížené objemem práce a neměli tak čas na potřebná školení související se zaváděním tohoto procesu. Situace už je ale neúnosná a stále více firem se do digitalizace hodlá pustit. Tato časová i finanční investice se jim ale v budoucnu vrátí,“ dodává Gabriela Hrbáčková.

Kompletně digitalizované HR procesy mají necelé 4 % dotazovaných. Alespoň část procesů má zdigitalizováno 41 % personalistů, dalších 39 % pak jen nutné minimum a téměř 6 % s digitalizací ještě nezačalo. Nejčastěji digitalizovanou oblastí je vzdělávání a rozvoj, dále pak nábor nových zaměstnanců a s ním spojený onboarding. Naopak proces odchodu zaměstnanců, tedy tzv. offboarding, je nejméně digitalizovanou částí HR oddělení. „Velkým potěšením pro nás je, že více než 94 % účastníků našich seminářů uvedlo, že je naše prezentace motivovala s digitalizací jejich HR oddělení začít,“ říká Gabriela Hrbáčková s tím, že nejatraktivnější se pro ně v tomto ohledu staly elektronické podpisy dokumentů, které by rádi více implementovali do své agendy.


Komentáře