ČR si letos pohoršila v žebříčku IMD digitální konkurenceschopnosti o čtyři příčky

Mujbiz.cz , 01. October 2019 02:00 0 komentářů
ČR si letos pohoršila v žebříčku IMD digitální konkurenceschopnosti o čtyři příčky

Zapsaný ústav Spotřebitelské fórum coby odborný spolupracující partner za Českou republiku a švýcarský institut IMD dnes společně zveřejnily výsledky třetího ročníku žebříčku digitální konkurenceschopnosti. Jde o hodnocení posuzovaných zemí doplňující tradiční žebříček konkurenceschopnosti, jenž institut IMD vydává již tři desetiletí.

Žebříček porovnává konkurenceschopnost v digitální oblasti u 63 ekonomik světa. Srovnání vychází z 50 indikátorů v rámci jedné ze tří hlavních kategorií, kterými jsou a) schopnosti země osvojovat si nové technologie, b) schopnost vytvářet inovace a c) připravenost na budoucí vývoj. Dvě třetiny indikátorů jsou založeny na dostupných statistických údajích a zbývající třetina vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích.

Pořadí na prvních pěti příčkách žebříčku digitální konkurenceschopnosti zůstává stejné jako v loňském ročníku. Na prvním místě jsou USA, následované Singapurem, Švédskem, Dánskem a Švýcarskem. Letošní ročník zároveň zaznamenal výrazné posilování asijských zemí díky rozvoji technologické infrastruktury a rostoucí dravosti svého businessu oblasti nových technologií. Hong Kong a Jižní Korea se tak nově propracovaly mezi světovou první desítku. V žebříčku z těchto důvodů rostl i Taiwan a Čína, když postoupily na 13. a 22. příčku.

Česká republika v žebříčku poklesla z 33. pozice na 37. místo. V žebříčku celkové konkurenceschopnosti, který institut IMD vydal před několika měsíci, obsadila Česká republika 33. pozici. V aktuálně zveřejněném doplňkovém žebříčku zaměřeném na oblast nových technologií tak je pozice domácí ekonomiky ještě o čtyři příčky horší. V digitálním žebříčku nás předběhlo Polsko, když v letošním ročníku obsadilo 33. pozici. Maďarsko na 43. příčce a Slovensko 47. pozici v letošním žebříčku zůstávají v konkurenceschopnosti v digitální oblasti za Českou republikou.

„Z jednotlivých dílčích kritérií patří mezi přednosti České republiky například rozšířenost robotů, ve které jsme dokonce na 16 příčce, nebo v celkovém počtu R&D výzkumníků přepočteném na počet obyvatel, v čemž jsme na 17. pozici.“ vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

„Náš celkový výsledek v digitální konkurenceschopnosti však snižuje regulatorní prostředí pro podnikání, kde se například v obtížnosti založení podnikání či ve vymáhání smluvního práva řadíme v žebříčku IMD až na 49. místo.“ dodává Kruliš. „Rovněž tak umístěním na 27. místě v kybernetické bezpečnosti se nám daří vylepšovat si naši celkovou pozici. Tu nám ale stahuje stále nízká konkurenceschopnost v oblasti e-governmentu (45. místo v žebříčku) či schopnosti využívat při zavádění nových technologií partnerství veřejného a soukromého sektoru (49. místo). Srovnání také ukazuje, že relativně k našemu postavení v žebříčku, máme vyšší rozšířenost chytrých telefonů (celkové 29. místo), ale zaostáváme v rozšíření tabletů (47. místo).“


Komentáře