ČOI kontrolovala zprostředkování a prodej předmětů kulturní hodnoty

Mujbiz.cz , 20. April 2019 09:00 0 komentářů
ČOI kontrolovala zprostředkování a prodej předmětů kulturní hodnoty

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontrolní akci zaměřenou na zprostředkování prodeje a prodej předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek, kterou uskutečnila v druhé polovině minulého roku. Inspektoři především kontrolovali, jakým způsobem povinné osoby ověřují, od koho předmět vykoupili. V rámci této kontrolní akce ČOI provedla celkem 68 kontrol a ve 32 případech zjistila porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

„Výsledky kontrol provedených v roce 2018 potvrdily, že oproti roku 2017 došlo ke snížení počtu porušení tohoto zákona a to téměř o 10 %. Přesto však i v roce 2018 byly zjištěny nedostatky ve více než polovině kontrolovaných provozoven. ČOI bude i v letošním roce věnovat této problematice zvýšenou pozornost,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 24. září do 31. prosince 2018 kontrolní akci zaměřenou na zprostředkování prodeje a prodej předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek. Konkrétně se jednalo o to, jakým způsobem povinné osoby dodržují povinnosti vyplývající jim ze zákona č. 253/2008 Sb., zejména zda správně identifikují klienta, při nákupu nebo přijetí předmětů kulturní hodnoty popřípadě kulturní památky.

Česká obchodní inspekce zjistila, že z celkového počtu 68 kontrol došlo ve 32 případech k porušení ustanovení § 7 odst. 2 písm. d) zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Ten ukládá obchodníkům identifikovat klienta v případě, kdy jde o nákup nebo přijetí kulturních památek, předmětů kulturní hodnoty, použitého zboží nebo nákup zboží bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje nebo přijímání věcí do zástavy.

Při kontrolách byla také zjištěna porušení některých ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jako například neposkytnutí informací o ceně výrobků, nevydání dokladu o zaplacení na žádost spotřebitele včetně stanovených náležitostí, neposkytnutí informací o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace aj.

Česká obchodní inspekce za výše uvedená porušení pravomocně uložila v období od 24. září do 31. prosince 2018 celkem 31 pokut v hodnotě 62 000 Kč.


Komentáře