Česko je pětadvacátou nejatraktivnější zemí pro práci na světě

Mujbiz.cz , 30. January 2018 00:00 0 komentářů
Česko je pětadvacátou nejatraktivnější zemí pro práci na světě

V globálním průzkumu společnosti Adecco, který hodnotil atraktivitu 119 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí, se umístila Česká republika nejlépe ze všech států střední, východní a jižní Evropy. Nadprůměrné hodnocení Češi získali především díky vysoké úrovni odborných a technických dovedností a dále poměrně dobré úrovni genderové rovnosti a možností sociální mobility. V čem by se Česko naopak mělo zlepšit, aby i v budoucnu obstálo v mezinárodní konkurenci, je zejména větší zájem přijímat talentované pracovníky ze zahraničí, vyšší tolerance menšin či zefektivnění vzájemné kooperace mezi firmami.

Nejatraktivnější zemí světa pro práci je podle žebříčku Švýcarsko, následují Singapur, USA, Norsko, Švédsko a Finsko. Celosvětová studie The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), kterou již popáté uskutečnila personální agentura Adecco Group ve spolupráci s organizacemi The Business School for the World a Tata Communications, hodnotila jednotlivé země na základě jejich schopnosti přitahovat, rozvíjet a udržet talentované pracovníky, které považuje za klíčový předpoklad konkurenceschopnosti a prosperity zemí, měst i organizací.

Vítězné země se vyznačují kvalitním vzdělávacím systémem, který kombinuje klasické formální vzdělávání s moderní projektovou výukou, a obchodním prostředím s přiměřenou regulací, která přispívá ke konkurenceschopnosti společností a usnadňuje obchodní činnost. Státy na vrcholu žebříčku GTCI mají dále společné i to, že uskutečňují efektivní politiku zaměstnanosti, která kombinuje flexibilitu a vysokou míru sociálního zajištění, a aktivně podporují jak mezinárodní, tak i sociální mobilitu.

V rámci jednotlivých kategorií dopadla Česká republika nejlépe ve schopnosti udržet talentované pracovníky, obsadila 17. příčku. „Hlavním důvodem je vysoké skóre v oblasti bezpečnosti, dále vysoká úroveň sociálního a důchodového zabezpečení a v neposlední řadě výborné životní, zdravotní a hygienické podmínky,“ komentuje výsledky studie Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco ČR.

Průzkum hodnotil také pracovní atraktivitu 90 vybraných světových měst. Praha se umístila na 25. příčce a předstihla tak metropole jako New York, Berlín, Barcelona, Singapur nebo Řím. „Praha je z důvodu strategického umístění ve středu Evropy a velmi dobré dopravní dostupnosti dlouhodobě zajímavá pro zahraniční společnosti. Zároveň nabízí kvalitní podmínky pro život“, říká Ondřej Wysoglad. Vedle Prahy bylo z českých měst do průzkumu zahrnuto i Brno, které se umístilo na 51. pozici.

Studie GTCI dále přiblížila budoucnost pracovního trhu, který v aktuální době pohání kupředu rychlé technologické inovace a charakterizuje ho proměnlivost, vysoká komplexita a nejistota. Předpokládá se, že organizace budou postupně snižovat počet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, a naopak se bude zvyšovat počet pracovníků na volné noze. „Lidé budou pracovat a žít v prostředí, ve kterém bude normální mít v průběhu života vysoký počet zaměstnavatelů, a dokonce i několik zaměstnavatelů současně. Nastupující generace mileniálů totiž požaduje vysokou pracovní flexibilitu. Nechtějí se vázat na jediného zaměstnavatele a preferují pracovat na více projektech u více společností,“ uvádí ředitel Adecco ČR.

Závěry studie v zájmu zachování a zvyšování konkurenceschopnosti doporučují, aby organizace, města i státy začaly více a lépe pracovat s rozmanitostí a záměrně vytvářely společnosti a týmy složené z různorodých osobností s odlišným vzděláním, původem nebo životními zkušenostmi, kterými se mohou vzájemně inspirovat a doplňovat. Vlády by se měly zaměřit především na vytváření vzdělávacích systémů, které budou rozvíjet sociální dovednosti a schopnost vzájemné spolupráce a stimulovat otevřenost a mezikulturní výměnu. Zaměstnavatelé by pak měli zajistit účinné antidiskriminační mechanismy a rovnocenně vnímat názory všech svých pracovníků.


Komentáře