Češi mají za sebou Black Friday, první vrchol nákupní sezóny

Mujbiz.cz , 03. December 2017 00:00 0 komentářů
Češi mají za sebou Black Friday, první vrchol nákupní sezóny

Prodeje na internetu vzrostly během Black Friday meziročně o 60 %. Největší žně přitom měly internetové nákupní galerie, které podle údajů největší české affiliate sítě VIVnetworks.com realizovaly 24. listopadu 45 % všech internetových prodejů a meziročně rostly o pětinu. V porovnání s loňským rokem nejvíce stoupl zájem o zboží z kategorie zdraví a wellness, dále o kosmetiku a o módu.

Část internetových obchodů v ČR protáhla výhody Black Friday z pátku 24. listopadu na celý týden. Během samotného pátku došlo meziročně k nárůstu prodejů o 60 %, ve srovnání s letošním průměrným listopadovým dnem pak Black Friday přinesl růst obratu o 175 %.

Nejvíce se v průběhu Black Friday prodávala elektronika a počítače, móda, kosmetika a domácí potřeby. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenaly kategorie Zdraví a wellness (174 %), Kosmetika (173 %) a Móda (155 %). Nákupním galeriím, které z hlediska objemu prodejů českým internetovým prodejům tradičně dominují, rostly během Black Friday tržby meziročně o 20 % a podle údajů z affiliate sítě VIVnetworks.com se ten den podílely na online prodejích ze 45 %.

Průměrná výše objednávky v affiliate síti VIVnetworks.com činila během letošního Black Friday 2177 Kč, což reprezentuje meziroční růst o necelých 10 %. Letošní listopadový průměr byl přitom 2004 Kč, loňský 1386 Kč. Češi stále nakupují především z PC a notebooků, během Black Friday z nich proběhlo 80 % objednávek, 16 % bylo z mobilů a 4 % z tabletů.

„Ke znatelnému nárůstu online prodejů docházelo už od září a vrcholem byl Black Friday. S ohledem na dosavadní prodeje se už nyní dá hovořit o tom, že letošní online vánoční sezóna je rekordní. Green Monday, další tradiční vrchol, má přitom český e-commerce trh ještě před sebou,“ říká Robert Studený, COO společnosti VIVnetworks.com.

Green Monday označuje poslední pondělí, od něhož do Vánoc zbývá nejméně 10 dní - letos tento den vychází na 11. prosince a právě kolem tohoto data vrcholily v minulých letech předvánoční online nákupy v ČR i v sousedním Německu. Na základě zkušeností s chováním online nakupujících se také dá očekávat zvýšený počet objednávek mezi 16. a 20. prosincem, což budou pravděpodobně poslední dny, kdy budou e-shopy schopny garantovat doručení zboží skladem do Štědrého dne.

Affiliate reklama je v online prostředí populární forma propagace, kde inzerent platí provizi jen za uskutečněný obchod a neplatí ani za zobrazení ani za proklik. Jako součást marketingového mixu tuto formu reklamy využívá drtivá většina velkých internetových obchodů, u který tvoří i více než 15 % obratu.


Komentáře