30 let po Černém pondělí

Mujbiz.cz , 19. October 2017 00:00 0 komentářů
30 let po Černém pondělí

V roce 1987 přesně 19. října se akciové trhy po celém světě se zhroutily a investoři čelili nové šokující realitě. Tzv. Černé pondělí před 30 lety bylo prvním krachem na trhu, z kterého mohou být obviňovány automatické obchodní programy.

Během burzovního krachu v roce 1987 zaznamenali američtí investoři ztráty ve výši 10 % za pouhé dva týdny. Černé pondělí bylo prvním krachem, z kterého mohou být obviňovány automatické obchodní programy. Obchodníci se spoléhali především na doporučení programů k prodeji akcií v případě poklesů jejich cen. Chtěli tak omezit škody na spravovaných portfoliích. Když ale všichni prodávali, tak se trh propadal ještě více.

Obchodování založené na pravidlech nebo programované obchodování bylo příčinou i dalších pádů, zejména krachu v roce 2010, kdy S&P 500 ztratil 6 % za pouhých dvacet minut. Od roku 1987 množství analytických algoritmů – quant – téměř zdvojnásobilo svůj podíl na všech obchodech s akciemi v USA, a to z 13 na současných 27 %. To potenciálně zvyšuje šanci, že i dnes může podle Fidelity International dojít ke ‘kvantovému krachu‘ na trzích.


Komentáře