3 z 10 lidí uvažují o pořízení solárních panelů

Mujbiz.cz , 20. September 2017 12:36 0 komentářů
3 z 10 lidí uvažují o pořízení solárních panelů

29 procent Čechů uvažuje o pořízení fotovoltaických panelů do své domácnosti. Zájem o tato zařízení klesá se stoupajícím věkem, častěji by si je pořídili také muži. Více než polovina Čechů o pořízení panelů vůbec neuvažuje – důvodem je vysoká pořizovací cena. 13 procent lidí neví, k čemu fotovoltatické panely slouží.

Jak ušetřit za energie a přitom nevypouštět zplodiny do ovzduší? Jednou z voleb jsou fotovoltaické panely. „První pořízení panelů je sice finančně bolestivé díky vysoké pořizovací ceně, přesto ale atraktivita nejméně částečné energetické soběstačnosti, kterou panely svým vlastníkům poskytují, stále roste. Velkou zásluhu na zvyšování počtu fotovoltaických panelů má nepochybně i podpora Státního fondu životního prostředí a postoj některých bank poskytujících výhodné úvěry na jejich pořízení,“ říká Kristina Hanušová z GfK.

Jen 13 procent lidí nedokáže vůbec říci, k čemu fotovoltaické panely slouží. Ostatní nejčastěji uvádějí, že se panely používají k výrobě elektřiny pro osvětlení či vytápění nebo k ohřevu vody (každou z těchto možností podporují cca 2/3 lidí), o možnosti zpětného prodeje elektřiny do sítě ví 38 procent dospělých obyvatel.

O budoucím pořízení fotovoltaických panelů uvažuje 29 procent lidí. Jsou to především muži ve věku od 18 do 39 let a nejméně s maturitou. Nejméně často o pořízení tohoto zařízení přemýšlejí lidé z Prahy, což je vzhledem k nižšímu podílu individuálního bydlení v hlavním městě pochopitelný výsledek

Více než polovina Čechů vůbec o pořízení panelů do budoucna neuvažuje. Je to především proto, že nemají kam panely umístit, protože buď bydlí v bytě, nebo nemají vhodnou střechu. Významným důvodem odmítnutí je ale také vysoká pořizovací cena panelů. Obavy z malé efektivity panelů nebo nemožnosti jejich ekologické likvidace hrají v rozhodování jen malou úlohu.


Komentáře