Zájem o zájmové kroužky pro děti inflace ani krize zatím příliš neovlivnila

16. November 2022 00:00 0 komentářů

Skupina KROUŽKY, která je jedním z největších organizátorů zájmových a vzdělávacích kroužků a volnočasových aktivit pro děti přímo v základních a mateřských školách po celé ČR, a která je součástí české investiční skupiny DT-holding a.s. podnikatele Daniela Tomeše, oznámila, že se na zájmové a vzdělávací kroužky, které organizuje po celé ČR, v letošním školním roce přihlásilo celkem 7877 dětí, což představuje jen cca 2% pokles oproti loňskému roku, kdy se na kroužky přihlásilo celkem 8049 dětí. K největšímu poklesu zájmu o kroužky došlo v Brně a Východočeském kraji, kde byl zaznamenán pokles počtu dětí v kroužcích zhruba o čtvrtinu, naopak největší nárůst zájmu o téměř 14 % připadá na Prahu. V ostatních krajích je zájem a počet dětí navštěvující kroužky přibližně na stejné úrovni jako v loňské roce.

„Z letošního zájmu a počtu přihlášených dětí na naše kroužky vyplývá, že i v aktuální složité době ovlivněné vysokou inflací, rostoucími cenami energií a válkou na Ukrajině, rodiče nezanevřeli na své děti a investují do nich a do jejich volnočasových aktivit. Zřejmě má také ještě velká část rodičů v neblahé paměti období pandemie, kdy děti nemohly po určitou část roku chodit prakticky nikam, takže se jim to nyní pochopitelně snaží vynahradit a dohnat tento ztracený čas,“ říká ředitel skupiny KROUŽKY Jakub Reindl. „Zejména v regionech je vidět, že klesá počet dětí, které docházejí na dva a více kroužků, což pravděpodobně způsobuje složitá ekonomická situace,“ dodává.

„Pokud jde o počty kroužků, které organizujeme, tak k největší změně v porovnání s loňským rokem, a to snížení počtu kroužků o více než čtvrtinu, došlo ve Východočeském kraji a také v Ostravě o cca 9 %. V Praze nám naopak stoupl průměrný počet dětí v jednom kroužku z 8 na 10 dětí, což nám např. umožňuje otevírat i kroužky náročnější na energie jako jsou třeba sportovní kroužky. V ostatních krajích jsou počty kroužků i průměrný počet 9 dětí na jeden kroužek na stejné úrovni jako v loňském roce,“ dodává Jakub Reindl.