Vychází nevšední příručka osobního rozvoje. Nezastavitelný růst učí, jak malými kroky dosáhnout velkých cílů

13. March 2020 15:52 0 komentářů

„Jak dosahovat velkých věcí pomocí drobných změn.“ Tak zní podtitul knihy, kterou v nakladatelství Pointa vydal Jan Markel. Profesionální kouč, který už více než patnáct let pracuje s jednotlivci i s firmami jako je Český rozhlas nebo HiLASE, sepsal své zkušenosti a poznatky o tom, jak vzít život do vlastních rukou a zajistit si úspěch v celé řadě oblastí. Svá doporučení staví na pěti životních tématech – a skutečně podle něj stačí udělat malé změny alespoň ve dvou z nich, abychom se dočkali osobního růstu a aby náš život nabral nečekané obrátky.

„Myšlenku knihy žiju se svými klienty každý den. Posledních pět let jsem strávil rozhovory s lidmi, kteří měli jediný cíl – naplňovat svůj potenciál, dosahovat svých snů. Žít podle sebe. Šťastně,“ říká Jan Markel. V každodenní realitě pak znova a znova narážel na zjištění, že kde není růst, není život. „Bohužel si na růst až příliš často jenom hrajeme. Pak si přečteme nějakou rozvojovou knížku, která je vytržená z kontextu, a žijeme s pocitem, jak se ohromně posouváme,“ myslí si.

Rozhodl se na to jít po svém a v příručce Nezastavitelný růst pospojoval několik základních principů do funkčního celku. Knihu rozdělil do pěti tematických kapitol nazvaných Velké drzé cíle, Produktivita, Myšlení, Prostředí a Radost. „Zlepšení v libovolné kombinaci alespoň dvou oblastí bude mít pozitivní dopad na váš život,“ říká hned v úvodu. V rámci každého tématu pak čtenáře motivuje k zamyšlení, přehodnocení vlastního přístupu i praktickým krokům, které podle něj vedou ke skutečným výsledkům. V zábavně a interaktivně pojaté knize nechybí konkrétní příklady, cvičení, infografiky ani ilustrace.

Víc než teorie a obecná moudra

„Vycházel jsem z cca 1 600 hodin praxe – tenhle čas jsem strávil s lidmi zkoumáním příčin a principů, které vedou k úspěchu a spokojenosti,“ popisuje pozadí vzniku knihy. Vlastní zkušenosti v ní kombinuje s poznatky z odborných a populárně-naučných knih, vědeckých studií, na které čtenáře v závěru odkazuje, i se znalostmi dalších koučů. „Velkou inspirací mi byl a je tým českých koučů Život Jako Hra. Když trávíte spoustu času mezi lidmi, kteří jsou u nás špičkou v osobním rozvoji, poznamená vás to,“ vysvětluje.

Kniha je podle něj určena pro ty, kteří to se svým životem myslí vážně a nebojí se vzít zodpovědnost za vlastní štěstí a úspěch do svých rukou. „Je jedno, jestli jde o vztahy, práci, nebo podnikání. Psal jsem ji zejména pro čtenáře, kteří nemají rádi teoretické kecy a obecná moudra. Nenabízím návod stokrát okopírovaný z jiných knih,“ upozorňuje autor.

Do knihkupectví díky crowdfundingu

S rukopisem přišel za nakladatelskou službou Pointa, která autorům umožňuje sestavit knižní tým, následně jeho práci i výrobu knihy zafinancovat v crowdfundingu a výsledek poslat do běžné distribuční sítě. „Rád zkouším nové věci a zajímalo mě, jak crowdfunding funguje. Kromě toho se mi líbily výhodné podmínky spolupráce a to, že mi nikdo nebude moc mluvit do formátu knihy,“ popisuje Markel. „Od začátku do konce to byla vždy jasná, rychlá a příjemná komunikace. Velmi mi pomohl osobní přístup, když jsem si navymýšlel specifika, která v knize chci. A také propojení na super profesionály,“ dodává.