V Pointě vyšly dvě novinky pro milovníky poezie, mytologie, bájí i hororu

01. April 2021 09:53 0 komentářů

V online nakladatelské službě Pointa vyšla v březnu pod názvem Na hraně básnická sbírka plná emocí o bezmoci, strachu a tlaku společnosti, doplněná texty zachycujícími pocity v depresivních fázích a suicidních etapách na oddělení psychiatrie. Básně vycházejí ze životní zkušenosti autorky, mladé dívky s psychickým onemocněním (hraniční poruchou osobnosti). Druhou novinkou je básnická sbírka epických veršovaných balad okořeněná hororovou novelou, inspirovaná slovanskou mytologií Zlovolné bytosti autorky Nelly Černohorské. Obě knižní novinky i spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Na hraně Autorka: M'Badjala Diaby Básnická sbírka plná emocí o bezmoci, strachu a tlaku společnosti. Doplněna texty zachycujícími pocity v depresivních fázích a suicidních etapách na oddělení psychiatrie. Žánr: poezie Počet stran: 56 Rozměry: 105 x 144 mm Vazba: brožovaná ISBN: 978-80-7650-278-9 Datum vydání: 8.3.2021 Vhodné pro: milovníky poezie, životních příběhů Cena: 179 Kč Pointa.cz | Na Hraně

Anotace Život s hraniční poruchou osobnosti je nekonečný boj. Od chvíle, kdy ráno otevřete oči, až do chvíle, kdy je večer zase zavřete. Občas se stane, že se vám je za den ani otevřít nepodaří. Jindy byste naopak zaprodali duši za deset minut spánku. Neustále vás přepadají pocity prázdnoty a pochybnosti o sobě samých, kterým se jde jen těžko ubránit. A tak není divu, že se s touto diagnózou několikrát za život podíváte na oddělení psychiatrie. Sbírka básní o balancování na hraně. O tom, co člověk dokáže a nedokáže zvládnout. A poznání, že vyhledat lékařskou pomoc není známkou slabosti ani ostudou. M'Badjala Diaby Studuje literaturu na vysoké škole. Ze svých 21 let života polovinu strávila psaním básní. Život se s ní nikdy nijak zvlášť nemazlil. Ostatně už jen kvůli rasové odlišnosti si toho dost zažila. Je přirozené, že když se někdo liší, mají lidé tendenci zírat. To si pak člověk ze všeho nejvíc přeje být neviditelný. Knihu o hraniční poruše vydává z opačného důvodu. Chce být viděna. A chce být vyslyšena. Jen jinak. Po svém.

Zlovolné bytosti Autorka: Nelly Černohorská Ilustrátorka: Monika Pavlovičová Básnická sbírka epických veršovaných balad okořeněná hororovou novelou. Inspirováno slovanskou mytologií. Žánr: mýty a báje, poezie, horor Počet stran: 160 Rozměry: 130 x 200 mm Vazba: brožovaná ISBN: 978-80-7650-100-3 Datum vydání: 15.3.2021 Vhodné pro: zájemce o mytologii a poezii Cena: 249 Kč Pointa.cz | Zlovolné bytosti Anotace Máte rádi pověrečná vyprávění, v nichž řádí nedobrá stvoření, jako jsou víly, jezinky, čarodějnice či tajemná světýlka? Pak neváhejte – tato jedinečná kniha je pro vás tím pravým! Na své si v ní přijdou nejen milovníci prózy, ale i příznivci poezie. Celé dílo je inspirováno slovanskou mytologií. Sbírku otevírá hororová novela Když se nedíváš, ve druhé části jsou ukryty veršované balady napsané v duchu Erbenovy Kytice. Když se nedíváš je velice temná a velice expresivní novela, jež čtenáře zavede do malinké vesničky, která se již po léta dusí pod hávem strachu a smrti. Každý rok se zde ztratí jedno dvě děti, žádné není v bezpečí a nikdo neví, kdo bude další. Z temných hvozdů přichází čarodějnice… Co vše se může stát, když v kotlíku smícháte rodinnou tragédii, dva kluky, malou holčičku a psychicky labilní matku? „Prvky Erbenovy baladičnosti, Klímovy exprese i Gotického románu. To vše lze nalézt v autorčině velmi zdařilém literárním debutu ve vrchovaté míře. Nechte se tedy uhranout Zlovolnými bytostmi ze světa našich nejtemnějších snů a fantazií. Stojí to za to! Skvělý debut!“ David Bátor / básník, textař, výtvarník-samouk, organizátor kulturních akcí

„V zástupu autobiografických, sebevzdělávacích próz a ukňouraných lyrických básní jsou Zlovolné bytosti vítanou změnou. Autorka se skvěle trefuje do baladické poetiky i symboliky, avšak naplňuje ji po svém. Výsledkem je svěží knížka, kterou dětem do ruky sice nedáte, ale sami si počtete a nebudete chtít přestat.“ Ela Prokopová / redaktorka, korektorka a recenzentka

Nelly Černohorská Žije v malinké vesničce v ďolíku mezi kopci. Ze stavení má výhled na zalesněný svah, který jí je inspirací, obzvláště v listopadu těsně před zimou. Momentálně je na mateřské dovolené, spokojená a odpočatá, což má pozitivní vliv na její spisovatelské střevo. Krom psaní samozřejmě ráda čte. Je snílek a poeta. Miluje čas strávený se svou rodinou stejně jako samotu. Ve volných chvílích se mazlí se svými kočičáky i pejsky a snaží se opravit starobylé křídlo.